Zeewolde Actueel

Maandag, 21 september 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Zo houd je de groene kliko vrij van maden

Zo houd je de groene kliko vrij van maden
Foto: HVC Groep
Redactie: Saskia de Wijk

ZEEWOLDE – Zomerse temperaturen zijn ideaal om maden te kweken in de groene kliko! Helemaal als deze minder vaak geleegd wordt, biedt de afvalcontainer voor groente, fruit en tuinafval (gft) een ideale voedingsbodem voor vaak wel honderden - zo niet duizenden - krioelende maden.

De HVC Groep geeft een eenvoudig advies om de bak ‘fris’ te houden: namelijk door er wat takken klimop (Hedera) in te stoppen. Hedera is namelijk giftig voor maden.

Andere tips zijn:

  • Een tak lavendel in de container leggen: daar schijnen maden ook niet van te houden.
  • Zorg er voor dat de container droog blijft. Dat kan door er een oude krant of wat stro onderin te leggen en door te ventileren, bijvoorbeeld door een latje tussen de klep en container te leggen. Je kan ook gebruik maken van composteerbare gft-zakken.
  • Verder is het zaak om de container regelmatig even schoon te maken met water en azijn of water en groene zeep. Dat voorkomt nare luchtjes alsmede het aankoeken van vuil.
  • Vliegen zijn vooral gek op etensresten; ze leggen daar hun eitjes op. Als je etensresten verpakt in een krant voordat je het weggooit, maak je het minder aantrekkelijk voor vliegen.

Meer info over HVC: https://bit.ly/3e7KD2r.