Zeewolde Actueel

Zaterdag, 4 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Zomerkampen gaan door, dankzij veiligheidsprotocol

Zomerkampen gaan door, dankzij veiligheidsprotocol
Redactie: Saskia de Wijk

REGIO - Goed nieuws voor kinderen en jongeren: ook deze zomer mogen zij avonturen beleven en hun grenzen verleggen tijdens één van de zomerkampen die georganiseerd worden. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) meldde dat de verantwoorde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan er voor zorgen dat dit veilig kan.

Hiervoor is door diverse zomerkamporganisaties een gezamenlijk protocol opgesteld met medewerking van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en het OMT. Het belang van kinderen en jongeren staat in het protocol voor de zomerkampen in 2020 voorop. De afgelopen maanden waren door de coronacrisis voor elk kind en iedere jongere intens. De komende zomer is het daarom belangrijker dan ooit om – even los van het gezin - met leeftijdsgenoten actief te zijn en avonturen te beleven. Zo wordt ook dit jaar voor al die kinderen en jongeren en hun (vrijwillige) begeleiders het zomerkamp het hoogtepunt van hun jaar.

Károly Illy, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde zegt hierover: “Voor een grote groep jongeren bieden vakantiekampen essentiële ervaringen aan pubers die in deze leeftijdsfase ruimte moeten krijgen om te experimenteren en nieuwe competenties te ontwikkelen binnen een veilige pedagogische omgeving. Samenleven tijdens een kamp is van belang voor de sociaal emotionele vorming en draagt bij aan de positieve gezondheid.”

Kampbubbels

Volgens het protocol mogen kinderen met milde klachten of zieke huisgenoten mogen niet mee. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling geen afstand van elkaar te houden. Kinderen van 13 tot 18 jaar moeten dat wel. Doordat in zgn. kampbubbels wordt geleefd is het contact met de buitenwereld minimaal. Slaapruimtes moeten veel geventileerd worden en er zijn speciale regels voor gebruik van het sanitair.

Het volledige protocol voor de zomerkampen is te lezen op www.wegaanopzomerkamp.nl.