Onderdeel van BrugMediaUw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit ZeewoldeUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Zonnehoeve is ontdekplek met niet te veel prikkels

Zonnehoeve is ontdekplek met niet te veel prikkels

ZEEWOLDE – “Een plek als deze vind je bijna nergens. Het is een biodynamische boerderij en daarnaast bieden we dagbesteding, zorg en wonen hier mensen. Ook hebben we een erfwinkel met producten van de boerderij.” Aan het woord is tuinder Patrick Kerkvliet van de Zonnehoeve.

Hijzelf werkt nu ongeveer een jaar op de Zonnehoeve, gelegen aan het Priempad 6. De uit Frederiksoord afkomstige Kerkvliet had niet kunnen bevroeden dat hij ooit in het zuiden van de provincie Flevoland zou neerstrijken. “Als je mij tien jaar geleden had gezegd dat ik in de polder zou gaan wonen, had ik je waarschijnlijk meewarig aangekeken. Maar het is prachtig hier heb ik ontdekt.”

Samen met zijn vrouw Esther is Kerkvliet in zijn element op de Zonnehoeve dat decennia geleden is opgericht door eigenaar Piet van IJzendoorn. Hoewel de Zonnehoeve dus al heel lang bestaat en als van nature is gegroeid tot wat het nu is, kent lang niet iedereen het. Kerkvliet: “Het is hier zoals gezegd prachtig, maar ook een beetje een uithoek. Daarom zouden we graag wat meer bekendheid geven aan wat we doen.”

Op de Zonnehoeve is nog plek voor mensen die dagbesteding zoeken en ook vrijwilligers zijn welkom. Het is sowieso een heel interessante plek om eens een kijkje te nemen. Dat vinden ook de gasten die soms zelfs uit het buitenland komen. “We hebben hier al mensen gehad uit alle uithoeken van de wereld tot aan Japan aan toe.”

De Zonnehoeve onderscheidt zich aldus Kerkvliet onder meer met biodynamische landbouw. Deze vorm van landbouw gaat nog een stapje verder dan biologisch. Men gaat bij biodynamische landbouw uit van een holistische visie op de natuur dat alles met elkaar samenhangt. In praktische zin hebben de biodynamische landbouwers erg veel oog voor de kwaliteit van de bodem. Bestrijdingsmiddelen worden in het geheel niet gebruikt.

Kerkvliet gelooft in deze vorm van landbouw. Hij krijgt er energie van. Tevens heeft hij ervaren hoe prettig het is om in een heel rustige omgeving te mogen werken. En hij niet alleen. Kerkvliet: “We hebben hier soms ook mensen die een burn-out hebben of daar tegen aan zitten en erger willen voorkomen. Met een halve dag per week werken op het land kan je al behoorlijk tot rust komen. Mensen knappen hier zienderogen op. Ze hebben even geen last van de veelheid aan prikkels die je veel andere plekken hebt.”

De combinatie van een plek waar je niet overprikkeld raakt en die tegelijkertijd een ware ontdekplek is, maakt de Zonnehoeve tot een fijn oord. Groot is het ook. Met vijftig hectare ben je niet snel uitgekeken of gewerkt. Op de dag dat Zeewolde Actueel met Kerkvliet spreekt, ligt de Zonnehoeve er buitengewoon vredig bij. De zon schijnt vrij uitbundig, buitenlandse studenten hebben hun intrek genomen in een gedeelte achterin en er wordt gewerkt. Dat laatste gebeurt door veelal jongere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij maken zich op de Zonnehoeve nuttig en ontwikkelen zichzelf.

De Zonnehoeve beschikt tevens over een eigen bakkerij. Biologisch brood wordt gemaakt en aangeboden onder het label ‘brood van het Zonnelied’. Ook heeft de Zonnehoeve in de Erfwinkel een assortiment aan biodynamische groenten. Meer informatie over de Zonnehoeve is te vinden op de website zonnehoeve.net.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo