Zeewolde Actueel

Zaterdag, 4 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Zorgorganisatie Coloriet compenseert bijbaan mbo-studenten

Zorgorganisatie Coloriet compenseert bijbaan mbo-studenten
Rika van Bijsteren
Foto: Coloriet
Redactie: Saskia de Wijk

FLEVOLAND - Een bijbaan van stagiairs compenseren met extra uren in de zorg. Een oplossing van erkend leerbedrijf Coloriet in deze tijd van coronacrisis. Zo doen mbo-studenten nog meer ervaring op in de praktijk én krijgen ouderen de aandacht die ze verdienen. Na 1 juni 2020 wordt het aanbod doorgezet tot en met de zomervakantie.

Bij de zorgorganisatie worden jaarlijks 300 mbo- en hbo-studenten begeleid. Rika van Bijsteren, praktijkopleider bij Coloriet: “Ter bescherming van onze kwetsbare cliënten en alle zorgprofessionals zijn er sinds maart landelijk en bij ons strenge maatregelen. Geen vrijwilligers, geen bezoek zoals normaal. Het hebben van een bijbaan buiten Coloriet levert onnodige risico’s op het verspreiden van het coronavirus. Hier moesten wij wat mee.”

Compensatie goed ontvangen

Stagelopen in de zorg tijdens een wereldwijde coronacrisis is een hele ervaring. Bijna alle studenten kozen ervoor hun stage voort te zetten. “Wij moesten de stagiairs wel vragen tijdelijk hun bijbaan op te zeggen. Wij weten dat deze belangrijk is voor de jongeren. Daarom besloten wij als tegemoetkoming deze inkomsten te compenseren met extra uren. Dit werd zeer goed door de studenten ontvangen.”

Extra handen

Myrthe (19) loopt stage bij Coloriet de Regenboog en gaf zonder problemen haar bijbaan in een winkel op. “Ik zag het wel een beetje aankomen dat dit van ons werd gevraagd. Ik heb altijd tegen mijn baas gezegd dat ik voor een bijbaan in de zorg zou kiezen als dat kan. Extra handen zijn juist nu nodig en we willen er alles aan doen om besmettingen tegen te gaan.”

Van betekenis zijn

Als bijbaan werkt Myrthe nu als welzijnsmedewerker. “Ik kan hier écht van betekenis zijn! Er is zoveel dat ik voor iemand kan doen. Even samen de tuin in, een wandelingetje maken of samen een spelletje doen. Gelukkig kan ik heel veel één-op-één contact bieden in de tijd dat de bewoners hun familie minder zien.”

Bewoners krijgen nu extra aandacht

Rika vindt het heel belangrijk dat de stageplekken blijven bestaan en worden ingevuld. “Dankzij onze mbo-studenten krijgen de bewoners nu extra aandacht en is er meer tijd voor activiteiten. Onlangs vroeg een 17-jarige studente of ze nachtdiensten mocht draaien. Dat kan natuurlijk niet, maar deze betrokkenheid bij de zorg is ontzettend mooi. Dit toont aan dat zij een goede studiekeuze hebben gedaan. Zij zijn de pareltjes.”