Zeewolde Actueel

Donderdag, 2 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Maandverband

Maandverband

Ze krijgen het gratis. In Schotland. Alle vrouwen kunnen gratis menstruatie- producten krijgen. Dat heeft het parlement daar bepaald. Om menstruatiearmoede aan te pakken. Ja, dat woord bestaat echt. Want meisjes gebruiken wc-papier, kranten of een sok. En blijven soms thuis van school. Omdat ze geen geld hebben voor maandverband. Ze vinden dat andere landen hun voorbeeld moet volgen.

Jort Kelder was dit weekend op Radio 1 cynisch. “Wat kost het nou, zo’n pakje maandverband, die 1,50 kun je best missen”. Als man begreep hij wellicht niet dat je aan een pak vaak niet genoeg hebt. Dat er soms ook nog dochters in een gezin zijn. En, niet onbelangrijk, hij heeft vast nog nooit van weinig geld per week moeten rondkomen. Je zult maar moeten kiezen: deze week appels of tampons.

In het AD las ik dat een journalist het had over de minvermogende menstruerende mensen. Hij snapte kamerlid Lilianne Ploumen niet, toen zij zei dat wij dit in Nederland net als de Schotten moeten kunnen. Het gratis verstrekken. Geen gepruts met wc papier of sok. Het is al geen pretje om elke maand ongesteld te zijn. Jaar in jaar uit. Bij elkaar is dat 3500 dagen vol krampen en gehannes met tampons. Dat is tien jaar lang!! De gemiddelde vrouw gebruikt 11.000 tot 15.000 sanitaire producten hiervoor in haar leven. Kun je nagaan wat een geld dat kost!

Die Lilianne snapt het. Ik ben voor. Eén op de tien vrouwen hier in Nederland heeft er soms geen geld voor. En schamen zich om erom te vragen.

Ik las over een oplossing op scholen: “Dan leggen we wat bij de conciërge neer, daar kunnen ze het gratis ophalen.” Zie je een meisje van dertien om maandverband vragen bij de mannelijke conciërge, om vervolgens met een gezellig roze pakketje door de gang te huppelen richting wc?

Laten we het gemiddelde wat bijstellen en stellen dat het om 1 op de 30 meisjes gaat. Dat zijn een heleboel meiden bij ons op school. Die euro die nu in de automaat moet op de wc voor twee maandverbandjes hoeft niet meer. Gewoon een druk op de knop en het komt er gratis uit.

Net de belastingdienst: “Leuker kunnen we het niet maken. Makkelijker wel.”