Zeewolde Actueel

Maandag, 21 september 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Snap je ’t nog?

Snap je ’t nog?

“Even m’n goodnight-snaps verzenden”, klinkt er van boven als ik roep dat dochterlief moet gaan slapen.

Toen ik leerlingen op school daar voor het eerst over hoorde heb ik opgezocht wat het was, want ik had géén idee waar ze het over hadden.

Voor degene die dit ook niet weten: Je stuurt iemand uit je lijst een berichtje = een snap. Die reageert iedere keer binnen 24 uur.

En dan komt het: je krijgt een vuurtje achter de naam van degenen met wie je ‘snapt’. Het is de bedoeling dat je dit héél lang volhoudt.

Dat heet dan een streak.

En die snaps? Die hoeven niet zo indrukwekkend te zijn. Gewoon een selfie, of een foto van een stoel of het plafond. Het gaat erom dát je ‘snapt’. Of eigenlijk: het gaat erom dat je even aan elkaar hebt gedacht.

Het aantal dagen dat je samen ‘snapt’ komt naast het vuurtje te staan. Vergeet je het één dag? Dan verdwijnt je streak. Alles weg. En dat is voor sommigen dramatisch.

Dikke paniek dus als je oplader zoek is en je telefoon leeg. Of als je ergens heen gaat en je hebt geen bereik (wat ons op zomervakantie overkwam). Want jij kunt toch niet degene zijn die de streak verbreekt.

Begrijp je waar de stress van pubers vandaan komt? Sommigen hebben een streak van drie jaar!

“Waar maken ze zich zo druk over?”, riep een vriendin.

Ik lees in een onderwijs-blad dat dit voor een grote groep echt belangrijk is en meer is dan een spelletje. Je onderhoudt een vriendschap. Je doet er allebei je best voor. En er is even aandacht voor je….

Hoe teleurstellend als je je streak verliest; want één van jullie heeft het opgegeven; wat de reden ook is.

2,7 miljoen Nederlanders zitten op snapchat, lees ik. 76% is tussen de 12 en 19 jaar. Ik kan het maar beter serieus nemen en nooit tegen m’n leerlingen roepen “waar maak je je druk over?”

“Anders ga je toch ook met je vriendinnen lekker snappen”, zegt dochterlief, die eindelijk in haar bed ligt.

“Een gezellig fotootje zo voor het slapen gaan is best leuk”, zeg ik, “maar dat er dan wéér iets bij komt waar je elke dag aan moet denken, nee.”

Ik plant een good-night-kus op haar voorhoofd. Da’s leuker dan een snap.