Zeewolde Actueel

Zondag, 27 september 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Monumentendag op 1,5 meter in polder Arkemheen

Monumentendag op 1,5 meter in polder Arkemheen
Stoomgemaal Arkemheen
Redactie: Saskia de Wijk

NIJKERK - De gezellige oude ambachtenmarkt zou voor de dertiende keer plaatsvinden bij het stoomgemaal Arkemheen. Dertien is natuurlijk het ongeluksnummer en een virus erbij betekent dat het niet als vanouds doorgaat. Er is echter een 1,5 meter versie!

Het stoomgemaal Arkemheen is zaterdag 12 september van 11 -16 uur in werking voor publiek en stoomt er lustig op los. De stokers en de machinist vertellen je alles over hun stoomgemaal van 1883.

Jan Prins, de mandenmaker uit Hooglanderveen, is dit jaar de enige met al zijn manden die nog een thuis zoeken. De 81-jarige Jan stopt ermee en is op zoek naar een opvolger. Op deze dag kun je het vak al een beetje leren van Jan. Daarnaast zijn er kleurige pompoenen te koop. Een deel van de opbrengst gaat naar het stoomgemaal.

Er zijn oude Hollandse spellen voor jong en oud en voor de kinderen is er een letterspeurtocht. Op de zolder van het bezoekerscentrum is de expositie ‘Kijk op de Dijk’ met een puzzelopdracht, waarbij kinderen een verrekijker kunnen winnen.

Het stoomgemaal Arkemheen is gelegen aan de Zeedijk 6 te Nijkerk, aan het randmeer. Met de auto of motor vanaf de A28 afslag Nijkerk, Zeewolde ri Zeewolde en voor bij de rotonde links de Zeedijk op. Deze tot het eind volgen. Met de fiets via schitterende polderwegen vanuit diverse richtingen.

Alle informatie is te vinden op www.stoomgemaal-arkemheen.nl