Zeewolde Actueel

Maandag, 21 september 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Unieke openluchtexpositie op Werelderfgoed Schokland

Unieke openluchtexpositie op Werelderfgoed Schokland
Redactie: Saskia de Wijk

SCHOKLAND - Laat je vanaf 26 juli verwonderen en inspireren op Werelderfgoed Schokland. Vanaf dan start de bijzondere openluchtexpositie EB, een kunstwandeling van 2,5 km langs het werk van veertien kunstenaars. De route is tot en met 25 oktober te zien.

Nadat het coronavirus onze maatschappij als een vloedgolf overspoelde, lijkt de eb te zijn ingezet. Met de kunstwandeling EB willen de organisatoren cultuur terug brengen naar het publiek. De kunstenaars willen met hun werk de bezoeker inspireren, verwonderen en confronteren. In een gebied waar kunst geen vanzelfsprekendheid is en op een locatie waar eb vooralsnog de status quo heeft.

De kunstenaars hebben als uitdaging mee gekregen om een kunstwerk bij het thema eb te maken. Dit moet ook in relatie staan tot Schokland als eiland in de Noordoostpolder, waaronder de geschiedenis van het gebied en de inwoners. Daarnaast is er natuurlijk ook een link met het voorzichtig wegebben van het coronavirus.

Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Clemens Maassen, Jeffry Koopman, Rolina Nell, Sigrid Hamelink, Karin van der Molen, Matthijs Muller, Olaf Mooij, Merel Holleboom en Hester Pilz. De expositie wordt net als de succesvolle kunst -en poëzieroute ‘Dichter op het Land’, die vorig jaar op Schokland was te zien, door gastcurator Pat van Boeckel vormgegeven.

Samenwerking met inwoners Noordoostpolder

Inwoners van de Noordoostpolder zijn opgeroepen om een bijdrage aan dit project te leveren. De kunstenaars gaan met hen in gesprek over gevonden voorwerpen, aangespoelde ideeën en achtergebleven ervaringen. Als een jutter halen zij uit deze verhalen een bijzondere zin die in het gesprek voorkomt. Deze zinnen vormen uiteindelijk samen een abstract gedicht, dat wordt voorgedragen bij de opening van EB.

Kunstwandeling EB is een initiatief van Cultuurbedrijf Noordoostpolder in samenwerking met ReRun Producties, met ondersteuning van id11 en mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds.