Zeewolde Actueel

Maandag, 21 september 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Wandelen langs cultuurhistorie in Flevoland

Wandelen langs cultuurhistorie in Flevoland
vuurtoren Vuurtorenpad
Foto: Petra Borsch
Redactie: Saskia de Wijk

FLEVOLAND - De zomervakantie is begonnen, tijd om de wandelschoenen aan te trekken. Voor een leuke wandeling hoeft u niet ver van huis te gaan. Verspreid over Flevoland liggen 12 wandelpaden onder de noemer ‘Op de Kuierlatten’. Paden om te struinen door het landschap, over boerenland. Niet over geplaveide paden, maar langs dijken, vaarten, over akkers, door boomgaarden en bossen en langs cultuurhistorische bezienswaardigheden.

Vaak is er wandelend over de Kuierlatpaden vooral oog voor het landschap, terwijl er juist ook veel interessante cultuurhistorie onderweg te zien is. Heeft u de vuurtoren midden tussen de akkers van de Noordoostpolder langs het Vuurtorenpad weleens beklommen? Of een bezoekje gebracht aan de oude werkhaven, in gebruik tijdens de aanleg van de Knardijk? Kent u het Sluitgatmonument? Het afwisselende Ketelzwerfpad voert u er langs. Ervaar de oeverwallen van de voormalige IJsseldelta en laat u verrassen door de meetstoel langs het Rivierduinpad.

De routes zijn een aanrader voor wie graag buiten de gebaande paden banjert. Veel van de betrokken boeren hebben hun wandelroutes bovendien aangekleed met leuke extra's als een kaarsenmakerij, theeschenkerij, verkoop van eigen producten of bezichtiging van het boerenbedrijf. De Kuierlattenpaden bieden dus voor elk wat wils. Een aantal van de routes zijn ook interactief.

Trek dus de wandelschoenen aan en wandel eens langs de cultuurhistorie van Flevoland! Alle informatie over de paden en het water vindt u via opdekuierlatten.nl op de website van landschapsbeheer Flevoland.