Zeewolde Actueel

Donderdag, 13 augustus 2020

In week 34 gaat Zeewolde Actueel nog een keer met vakantie en daarom zal er in deze week geen (digitale) krant verschijnen. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

In the picture 385 met Simon Dekker

In the picture 385 met Simon Dekker
Redactie: Mannes Schoppink

Aflevering 385: Simon Dekker (aangewezen door Luuk Calboo).

Naam: Simon Dekker.

Leeftijd: 57 jaar.

Geboorteplaats: Monnickendam.

Burgerlijke staat: Getrouwd met Coby.

Kinderen: Ron en Erik.

Beroep: Fruitteler.

Ook bekend van: De band Chimney Fire, speel ik al vanaf 1984 in en tussendoor nog enige jaren in U name-it.

Sport: Voetbal op de vrijdagavond.

Hobby’s: Voetbal en muziek.

Levensovertuiging/geloof: Houdt me niet bezig.

Levensmotto: Eerlijk zijn duurt het langst.

Favoriete muziek: Van alles disco, rock, Hollands, zeg maar top-2000 muziek.

Die tijd zou ik graag over willen doen: Van 16 tot 30 jaar.

Dat heb ik vooral van m’n ouders meegekregen: Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Daar werd ik nou afgelopen weken blij van: Het mooie weer afgelopen week, alleen moest het in de nachten iets warmer zijn. Nu zijn we iedere keer aan het beregenen tegen de nachtvorst, dus weinig nachtrust.

Nieuws dat me afgelopen tijd raakte: Corona en het overlijden van Henk Hartkamp.

Ik zou wel een dag willen ruilen met: Bear Grylls.

Zeewoldenaar sinds: 1981.

Ik koos voor Zeewolde omdat: Mijn ouders hier een fruitbedrijf begonnen.

Het sterke van Zeewolde: Heeft eigenlijk alles: strand, bossen, veel sportaccommodaties.

Mooiste plek van Zeewolde: Gebied tussen de dijk en het Nuldernauw vanaf de RCN richting Scoutinglandgoed Zeewolde

Coronavirus beheerst het hele leven: Ja, helaas wel en dat zal ook nog wel even duren, denk ik. Voor ons verandert er niet zoveel, we wonen op ons werk en in de boomgaard komen we geen mensen tegen. Maar je mist wel het uitgaan met vrienden, optreden met de band en het potje voetbal op vrijdagavond natuurlijk.

Wat voor mij(n bedrijf) gevolgen zijn van corona: Op dit moment niets, de appels worden afgezet in Nederland en de peren zijn al afgezet. Met het werk kunnen we gewoon doorgaan. Maar hopelijk is corona eind augustus achter de rug, want dan begint de pluk.

Zo houd ik mij de hele dag bezig: Op dit moment zijn we nog aan het snoeien en als fruitteler ben je nooit klaar met het werk.

Wat er met voetbalcompetitie moet gebeuren: Stoppen en hopen dat ze in september weer met een nieuwe competitie kunnen gaan beginnen.

Ik merkte wel/niet dat het beter gaat met economie: Voor ons bedrijf merk je niet of het beter gaat met de economie. Als de appel- en perenproductie in Europa groot is, zijn de prijzen slecht en als de productie tegenvalt, zijn de prijzen goed. We merken wel dat als het met de economie wat slechter gaat we meer aanmeldingen krijgen van mensen die willen plukken en als het goed gaat, krijg je bijna geen aanmeldingen.

Zo bespaar ik energie: Zonnepanelen, windmolen, ledlampen en ik heb drie pluktreintrekkertjes omgebouwd naar elektrisch.

Volgende vakantie gaat naar: We zouden twee weken terug naar La Palma gaan, maar dat ging niet door natuurlijk. Waar we straks naartoe gaan, dat is meer Coby d’r werk en ik hoef ook niet zozeer op vakantie.

Het feit dat ik door Luuk Calboo werd aangewezen voor deze rubriek: Wel leuk.

Simon, je bent nu tweede generatie fruitteler en bezig het mooie bedrijf over te dragen aan de derde generatie, redelijk uniek te noemen. Wat is het geheim achter ‘de appels van Dekker zijn éxtra lekker’? (vraag van Luuk): Dat ze ook echt lekkerder zijn: niet te vroeg en te laat plukken, de snoeiwijze enz, maar het geheim van de smid ga ik hier natuurlijk niet verklappen.

Wat ik verder nog kwijt wil: Dat nu de coronacrisis heerst er pijnlijk wordt blootgelegd dat het milieu niet wordt vervuild door al de noodzakelijke dingen van levensbehoefte, maar door alle luxe levensbehoeften zoals: de vele vakanties / tweede huis in Zuid-Europa en daar dan tig keer per jaar naartoe vliegen, weekendjes Parijs / Barcelona enz. Als we nu de voetbalwedstrijden zonder uitpubliek doen, dan scheelt dat ook weer heel veel gereis van mensen en zo kan ik nog wel een paar pagina’s doorgaan. Kortom politiek, maak na de coronacrisis (die hopelijk zo snel mogelijk beheersbaar kan zijn) dat je achterban maar eens wijs in plaats van altijd weer de boeren hiervan de schuld geven.

Volgende keer in the picture: Roshdy Abdelnaby.

Mijn vraag aan hem: Hoe bevalt het eigen ondernemerschap met een taxibedrijf?