Zeewolde Actueel

Maandag, 28 september 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Bas Draijer haalt EU racelicentie binnen

Bas Draijer haalt EU racelicentie binnenBas Draijer haalt EU racelicentie binnen
Redactie: Saskia de Wijk

MEPPEN / ZEEWOLDE – Snelle rondjes rijden op de circuits van Zandvoort en Assen. Alleen al bij het idee gaan vele jongens- (maar zeker ook volwassen mannen-)harten sneller kloppen! Voor Bas Draijer (14) uit Zeewolde wordt die droom werkelijkheid. Op het circuit van Meppen (Duitsland) slaagde hij afgelopen week voor zijn EU racelicentie. Daarmee mag hij straks op alle Europese circuits racen!

Bij de training maakte Bas donderdag na aankomst in een Citroen C1 al zijn eerste rondjes. “Gelijk al veel meters gemaakt en veel goede tips gekregen van coureur Eric Sliphorst”, vertelt Bas. Youri Verswijveren van NXT Racing was onder de indruk van de snelheid waarmee Bas over het circuit racete. Bas: “Youri daagde mij de tweede dag uit om een 1.24 te rijden. Die uitdaging ben ik natuurlijk aangegaan en heb het gered! Mijn beste rondje was 1.23.5. Met zulke tijden zei Youri dat ik in een officiële race bij de eerste vijf zou kunnen rijden!” Die snelle rondetijden leverde Bas als kers op de taart ook nog eens een derde plaats op van de hele training, waar zowel jeugd als volwassenen aan deelnamen. “Dit was echt super, super leuk!”, laat Bas trots weten.

Ondanks zijn nog maar korte carrière maakt de jonge Zeewoldenaar dus een vliegende start. Bas begon pas op zijn twaalfde met karten. Na het doorlopen van alle benodigde cursussen en vooral heel veel trainen, ging hij wedstrijden rijden. Dat smaakte naar meer en zo stapte Bas eind 2019 op dertienjarige leeftijd over naar het autoracen. Hij behaalde op 8 maart 2020 zijn certificaat voor de NXT Junior Autosport Experience. Hiermee mocht hij al meedoen met de NXT Junior Cup; een cup voor kinderen die racen met een Renault Twingo.

Nu hij zijn EU Licentie heeft gehaald mag Bas op alle circuits in Europa racen, in alle soorten raceauto’s, zonder instructeur en tussen de volwassenen. “Het is mijn doel om vanaf het moment dat ik 15 wordt op 1 juni 2021, te gaan racen in een van de cups in Nederland.” Voor die tijd moet er eerst nog flink getraind worden. De trainingsrondjes mag Bas gaan rijden op onder andere de circuits van Zandvoort en Assen. Bas: “Ik heb er nu al zin in!”