Zeewolde Actueel

Donderdag, 6 augustus 2020

In de weken 32 en 34 gaat Zeewolde Actueel met vakantie en daarom zal er in deze weken geen (digitale) krant verschijnen. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Bouwwerkzaamheden beweegpark in Vrijetijdshart gestart

Bouwwerkzaamheden beweegpark in Vrijetijdshart gestartBouwwerkzaamheden beweegpark in Vrijetijdshart gestartBouwwerkzaamheden beweegpark in Vrijetijdshart gestartBouwwerkzaamheden beweegpark in Vrijetijdshart gestartBouwwerkzaamheden beweegpark in Vrijetijdshart gestartBouwwerkzaamheden beweegpark in Vrijetijdshart gestart
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE - Aan het Kluunpad werd dinsdagmiddag 7 januari een begin gemaakt met de aanleg van het zogenoemde beweegpark. Het park bestaat uit een freerun-, een beweeg- en een trimparcours. Het ontwerp van het beweegpark kwam tot stand met inbreng van Erik Wallenburg, Gymnastiekvereniging De Zeesterren, Zeewolde Atletiek en de IJsvereniging.

Erik Wallenburg is geestelijk vader van het beweegparcours. Wallenburg is zelf sinds enige jaren rolstoelgebruiker (daarvóór was hij een verwoed langeafstandswandelaar) en merkte daarbij dat veel mensen die slecht ter been zijn er niet zo gemakkelijk op uittrekken als hij. De oorzaak was, zo ontdekte hij, dat men het lastig vindt om met een rolstoel of rollator stoepranden en drempels te passeren en noodgedwongen dan maar thuis blijft. Op het toekomstige beweegparcours kunnen dagelijkse en complexe uitdagingen worden geoefend die ook voorkomen in de openbare ruimte. Er komen eveneens beweegtoestellen die geschikt zijn voor diverse trainingsdoeleinden. Zo kan er worden geoefend in het nemen van obstakels, zoals stoepranden, klinkers, zand, trappen, wildroosters, kunstgras, grint en goten.

Het initiatief voor het freerunparcours ontstond bij Diana Kraak van Gymnastiekvereniging De Zeesterren. Samen met trainer Stephan Doosje zet zij zich al sinds november 2015 in voor een eigen plek in Zeewolde. Freerunnen is een in opkomst zijnde sport. Op kinderspeelplaatsen en andere locaties met trapjes, muurtjes en leuningen worden freerunners vaak weggestuurd. Nu komt er een eigen plek waar de liefhebbers hun gang kunnen gaan, zonder anderen in de weg te ‘freerunnen’. Het parcours belooft zeer uitdagend te worden voor zowel beginners als meer ervaren beoefenaars van de sport.

Lionsclub Zeewolde schenkt drie seniorenbanken ten behoeve van het beweegpark, Rotaryclub Zeewolde het informatiebord.

De gemeenteraad besloot dat er een samenhangend plan moest komen. Er komt niet alleen een beweeg- en freerunparcours, ook wordt er een verbindend trimparcours aangelegd dat het geheel aan elkaar koppelt.

Wethouder Ewout Suithoff (Sport) roemde dinsdagmiddag vooral het ‘lef’ en de ‘eigenwijsheid’ van de initiatiefnemers. “Deze ontwikkeling is een prachtige toevoeging aan het Vrijetijdshart. Bewegen wordt door dit park echt voor iedereen mogelijk. Het beweegpark komt naast de ijsbaan, de atletiekbaan en ook de skatebaan, die door de bankjes, paden, heggetjes en verlichting meer betrokken wordt bij het geheel. Jong en oud kunnen elkaar ontmoeten en met plezier bewegen.”

Ronald Dubbink, hoofd calculatie Regio Oost van Van Gelder BV, zei ‘erg veel zin’ in de klus te hebben. “Het wordt minder strak dan je misschien zou verwachten, maar wel supermooi.” Dubbink denkt zo’n acht weken nodig te hebben om de plannen uit te voeren. “Dat is uiteraard mede afhankelijk van het weer. We zijn nog niet eens half januari, het kan maar zo nog flink gaan vriezen. Toch denk ik dat we eind maart een heel eind zijn. We gaan er allemaal voor.”

Het ontwerp van het beweegpark is te zien via www.zeewolde.nl/vrijetijdshart.