Zeewolde Actueel

Zondag, 7 juni 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Jeugd in basisschoolleeftijd sport weer onder strikte voorwaarden

Jeugd in basisschoolleeftijd sport weer onder strikte voorwaardenJeugd in basisschoolleeftijd sport weer onder strikte voorwaardenJeugd in basisschoolleeftijd sport weer onder strikte voorwaarden
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE – Na zes weken gedwongen thuis of in de tuin te hebben moeten blijven mochten jeugdige sporters woensdag 29 april ‘de wei’ weer in. Dat gebeurde nog wel onder de strikte RIVM-voorwaarden, het was wel een eerste, voorzichtige stap voorwaarts. Wethouder Ewout Suithoff (Sport) maakte daarbij een ‘rondje langs de velden’ en nam woensdagavond een kijkje bij de voetbalvereniging, waarbij hij werd ontvangen door de bestuursleden Ger Blom (voorzitter) en Nico Hoogkamer. Hij zag hoe zo’n 80 à 90 pupillen voor het eerst weer een balletje trapten. “Hier doen we het allemaal voor”, vertelden de beide bestuursleden hem, wijzend naar de jeugdige voetballers op het veld.

Voetbal is een contactsport. 1,5 m afstand moeten houden staat daar haaks op. Volgens deskundigen besmetten kinderen elkaar echter niet of nauwelijks met het coronavirus. Voor jeugd in de basisschoolleeftijd wordt sinds woensdag daarom een uitzondering gemaakt. Voor de bovenbouw van de voetbalvereniging (13 tot en met 18 jaar) zit een ‘partijtje’ er nog niet in, maar ook voor hen zijn legio oefeningen te bedenken om het ‘gevoel’ weer even te krijgen, zoals sprintje trekken, balletje hooghouden en ‘latje’ trappen. Voor ouders gold woensdag direct de regel ‘kiss and ride’, met andere woorden kind laten uitstappen en zelf onmiddellijk rechtsomkeert maken. “Hier hebben we veertig jaar tegen gestreden, nu moet het”, grapte voorzitter Ger Blom. Hij snapte echter heel goed dat de versoepeling van de regels alleen mogelijk was door goede afspraken te maken, waardoor ook de trainers zo min mogelijk risico zouden lopen (voor hen gold de anderhalve meter afstand houden wél). Geen ouders langs de lijn dus en kleedkamers en kantine gesloten. Blom prees de ouders voor hun geduld de afgelopen anderhalve maand. “Ze kregen niets terug voor de contributie die zij betaalden. Dat hadden wij liever ook anders gezien, maar er was van alle kanten begrip”, aldus de voorzitter richting de op bezoek zijnde wethouder. Ook zei Blom verheugd te zijn dat de gemeente de regie had genomen bij het weer mogelijk maken van (buiten) sporten door kinderen. “Dat is gewoon heel prettig, je merkt dat er een klik is.” Suithoff vereert deze week niet alleen de voetbalvereniging met een bezoek, tevens gaat hij kijken bij de hockey- en de atletiekvereniging. De wethouder op zijn beurt had goede woorden voor de verschillende sportverenigingen. “Ze startten onlangs een gezamenlijke app en hebben zodoende heel veel overleg. Wie weet welke samenwerkingen er in de toekomst nog meer mogelijk zijn. Als gemeente hebben we eveneens nog wel wensen. Zo willen we bijvoorbeeld ook kinderen bereiken die geen lid zijn van een sportvereniging, zodat juist zij in deze nare tijd niet tussen de wal en het schip terechtkomen.”