Zeewolde Actueel

Maandag, 6 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Wat verandert er allemaal in de zorg van 2020?

Wat verandert er allemaal in de zorg van 2020?
Ingezonden door: onbekend

Vanaf half november maken verzekeraars de nieuwe zorgpremie bekend voor 2020. Dat is gelijk een uitstekend moment voor Zeewoldenaren om hun huidige zorgverzekering eens kritisch onder de loep te nemen. Wat verandert er volgend jaar allemaal aan onze zorgverzekering? En hoe kan men overstappen naar een andere verzekering?

Zorgpremie omhoog

De zorgkosten stijgen al een aantal jaar. Dat komt omdat Zeewolde en de rest van Nederland aan het vergrijzen is. Ouderen hebben (over het algemeen) meer zorg nodig dan jongeren, wat zorgt voor een toename in de zorgkosten. Omdat verzekeraars dus meer zorgkosten moeten vergoeden, zijn zij genoodzaakt om dit door te berekenen in de premie van de zorgverzekering. Daarom gaat de premie in 2020 met ongeveer €3 per maand omhoog. Dat komt neer op ongeveer €40 euro per jaar. Gelukkig heeft de overheid ook besloten om de zorgtoeslag te verhogen. Hiermee wordt de stijgende zorgpremie gecompenseerd. Alleenstaanden krijgen gemiddeld €67 aan zorgtoeslag en een meerpersoonshuishouden zal ongeveer €95 meer zorgtoeslag ontvangen.

Korting collectieve zorgverzekering omlaag

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die men samen met een grote groep mensen afsluit, bijvoorbeeld via de werkgever of sportclub. Deze verzekering hoeft hierdoor niet de best passende optie voor de klant te zijn. Hierdoor is hij of zij vaak alsnog duurder uit. Minister Bruins van Medische Zorg heeft daarom in 2018 besloten dat de korting op deze collectieve zorgverzekering in 2020 omlaag moet, van 10 naar 5 procent. Dit scheelt op jaarbasis al snel zo'n €70. De maximale korting van 5 procent geldt alleen voor de basisverzekering. Voor aanvullende verzekeringen mogen zorgverzekeraars het kortingspercentage zelf bepalen. Dat houdt in dat de korting kan oplopen tot 20 procent.

Veranderingen binnen de basisverzekering

Iedereen is verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Dit basispakket is samengesteld door de overheid. Er verandert ieder jaar wel iets aan de basisverzekering. Zo zal in 2020 in sommige gevallen de apotheekbereiding wél vergoed worden. Daarnaast betalen verzekerden per 1 januari 2020 geen eigen risico meer voor het begeleidingstraject van stoppen met roken. Ook zal het geneesmiddel Fampyra vergoed worden. Dit medicijn verbetert het loopvermogen van patiënten met Multiple Sclerose (MS).

Overstappen naar een andere zorgverzekering

Door al deze veranderingen kan het lonen om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Bijvoorbeeld omdat de zorgbehoeften van de klant zijn veranderd. Daarnaast kunnen mensen een hoop geld besparen door over te stappen. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering is namelijk meer dan €400 euro per jaar! Mensen kunnen hun zorgverzekering vergelijken en overstappen via een vergelijkingswebsite. Mensen hebben tot 31 december 2019 de tijd om over over te stappen. De nieuwe verzekeraar zegt dan de oude verzekering op. Als men na 31 december nog wil overstappen, dan moet de oude zorgverzekering vóór 31 december 2019 opgezegd worden. Dan is het eventueel nog mogelijk om tot 1 februari over te stappen.