Zeewolde Actueel

Zaterdag, 4 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Zeewoldenaren maken met een paella pan op een vuurschaal heerlijke gerechten

Zeewoldenaren maken met een paella pan op een vuurschaal heerlijke gerechten
Mediapartner

In de tuin is het ontzettend gezellig om een heus kampvuur te hebben. Met name op de frisse avonden in de zomer kan dit heerlijk zijn vanwege de extra warmte dat het vuur met zich meebrengt. Daarnaast zou je dan op het kampvuur ook nog wat kunnen koken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een broodje hamburger of een paar worstjes. Hiervoor zul je dus een kampvuur nodig hebben, al is het ook zeker mogelijk met een sfeervolle vuurschaal. In zo een schaal kun je namelijk ook een vuurtje aansteken. Dit moet natuurlijk wel op een veilige manier gebeuren met bijvoorbeeld aanmaakblokjes en droog hout.

Vuurschaal

Een vuurtje op een zomeravond is hoe dan ook gezellig. Eventueel een drankje en een hapje erbij om de avond nog wat leuker te maken. Voor het vuur kun je dus ook gebruik maken van een vuurschaal. Zo een mooie schaal kun je gemakkelijk neerzetten in de tuin, waarna je er vuur in kunt aansteken. Doe dit zoals eerder al gezegd is op een veilige wijze met bijvoorbeeld houtskool of -blokjes. Mogelijk kun je de vuurschaal dan ook gebruiken om te koken. Hiervoor zul je een rooster op poten aan moeten schaffen. Hierop kun je dus koken, maar braden en grillen in de tuin is met een vuurschaal en rooster ook zeker mogelijk. Bij het kopen van een vuurschaal is het verstandig om één van cortenstaal te kopen, deze zal namelijk erg lang mooi blijven.

Driepoot BBQ

Om te koken met een vuurschaal zou je dus een rooster kunnen kopen, maar je kunt er tevens voor kiezen om een driepoot BBQ te gebruiken. Dit is een handig systeem waarmee je een pot of een rooster boven het vuur van de vuurschaal kunt hangen. Op deze manier kun je dan dus ook koken, grillen en/of braden. Logischerwijs kun je zo’n driepoot BBQ ook gebruiken om te kunnen barbecueën in de buitenlucht. Overigens kun je bij dit systeem ook andere accessoires kopen, zoals bijvoorbeeld een bakplaat. Tevens is het mogelijk om met een driepoot een stoofpotje of een soepje te koken boven de vuurschaal.

Dutch Oven

Bij een driepoot BBQ kun je er ook voor kiezen om een Dutch Oven aan te schaffen. In principe is deze Amerikaanse uitvinding een kookpot gemaakt van gietijzer. De pot heeft een deksel en kan in de driepoot boven het vuur worden gehangen. Met de Dutch Oven kun je dus ook koken boven de vuurschaal. Zo kun je met behulp van zo een pot bakken, braden en stoven. Bovendien heb je zelfs de mogelijkheid om in de Dutch Oven brood te bakken.

Paella

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een paella pan te kopen zodat je paella kunt maken op de vuurschaal. Dit Spaanse gerecht is heerlijk en bovendien niet heel moeilijk om te maken. Je begint namelijk met snijden van de chorizo. De overgebleven stukjes kun je daarna in de paella pan bakken zonder olie. Doe dit totdat de chorizo een beetje krokant is geworden, waarna je het uit de pan moet halen. Laat de stukjes eerst uitlekken, maar het vet moet je juist wel in de pan houden. Hierin kun je namelijk de kippendijen bakken, al moeten ze eerst in blokjes worden gesneden. De kip moet je niet gaar bakken. Rauwe garnalen kun je op hetzelfde moment toevoegen trouwens. Na deze stap moet je paprika, ui en rode peper toevoegen in de pan. Je moet deze groenten dus even roerbakken samen met de kip en de garnalen.

Vervolgens moet je de paella rijst toevoegen in de pan. Schep dit goed door. De volgende stap is het toevoegen van de saffraan bij de bouillon. Hierna moet je constant twee soeplepels van de bouillon bij de paella gooien. Ook kun je dan de paprikapoeder en tomatenblokjes in de pan gooien. Je moet de bouillon al roerend door de rijst laten opnemen. De soeplepels bouillon moet je blijven herhalen totdat de rijst zo goed als gaar is. Dit zal ongeveer 18 minuten duren. Het zou zo kunnen zijn dat je dan nog bouillon overhebt. Tijdens deze 18 minuten kun je overigens ook de eerder gebakken chorizo, venusschelpen en erwtjes toevoegen in de pan. Dit moet je dus in de paella laten garen. Het is hierbij goed om een deksel op de paella pan te leggen. Voordat je het gerecht serveert is het aanbevolen om de paella te besprenkelen met citroen. Ook kun je de citroen gebruiken voor het garneren, net zoals de peterselie.