Afbeelding

Zeewolde Liberaal vraagt om onderzoek Zonnewoud

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Zeewolde Liberaal heeft gerede twijfel over het besluitvormingsproces rondom de komst van het Zonnewoud aan de Groenewoudseweg én het daaraan voorafgaande aanbestedingstraject van Staatsbosbeheer, waarbij Sunvest werd aangewezen om het Zonnewoud te realiseren. Zeewolde Liberaal heeft op 23 juli een formele ‘melding integriteit’ gedaan bij burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde. Hieraan is diepgaand onderzoek voorafgegaan.

Deze formele klacht betreft onder meer de dubbele rol die een raadslid van de ChristenUnie mogelijk heeft gehad door deel te nemen aan de beoordeling van de bedrijven in het aanbestedingstraject van Staatsbosbeheer. Ook de ambtenaar die vanaf het begin bij de ontwikkeling van het Zonnewoud is betrokken, heeft mogelijk actief aan deze beoordelingscommissie deelgenomen. Ondanks zijn mogelijk conflicterende rol in het aanbestedingsproces heeft het raadslid als woordvoerder zich nadrukkelijk in het politieke debat gemengd en middels het medeondertekenen van een amendement, het genomen besluit in november 2019 aangepast. Op geen enkel moment gedurende het besluitvormingsproces heeft hij hierover duidelijkheid gegeven.

Gegeven de stemverhouding in de gemeenteraad van tien stemmen vóór de twee Verklaringen van geen bedenkingen en negen stemmen tegen, zouden de stemmen staken als het betreffende raadslid vanwege een mogelijk conflict niet aan de stemming had kunnen deelnemen. Ook is het goed denkbaar dat de stemverhouding in de raad anders was komen te liggen, wanneer andere raadsleden hiervan op de hoogte waren geweest. Op basis van deze en nog een aantal andere bedenkingen wil Zeewolde Liberaal dat er onafhankelijke onderzoeken worden gedaan ten aanzien van de integriteitsmelding en de mogelijke verwevenheid tussen allerlei organisaties en personen die bij dit traject betrokken zijn.

Ook de gevolgde procedure met betrekking tot het verlenen van de omgevingsvergunning voor het realiseren van het Zonnewoud, roept bij Zeewolde Liberaal inmiddels vele vragen op. In de openbare stukken die de gemeente aan de Rechtbank Midden-Nederland ter beschikking heeft gesteld in het kader van de bezwaarprocedure van de heer Hans Brouwer tegen de verleende omgevingsvergunning, komen een aantal zaken aan de orde de politieke fractie van Zeewolde Liberaal niet helemaal bekend zijn, maar die wel van essentieel belang zijn voor de gelopen besluitvorming.

De komst van het Zonnewoud heeft voor de nodige reuring in het dorp gezorgd. Vele Zeewoldenaren (in totaal tussen de 1.500 en 2.000 inwoners) hebben zich in twee petities uitgesproken tegen de komst van dit zonnepark aan de Groenewoudseweg. Zeewolde Liberaal wil dan ook dat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht en in het volle licht van de openbaarheid op tafel wordt gelegd. De inwoners van Zeewolde hebben alle recht om te weten of de besluitvorming en aanbesteding van dit zonnepark is verlopen zoals het behoort. Indien blijkt dat de besluitvorming aanmerkelijk is beïnvloed en of het besluit niet op de juiste wijze tot stand is gekomen, dan wil Zeewolde Liberaal dat het raadsbesluit met betrekking tot het Zonnewoud door de Kroon wordt vernietigd en/of nietig wordt verklaard.