Afbeelding
artimpressie Sunvest

Bezwaren camping tegen zonnepark in kop Horsterwold afgewezen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - Bezwaren van camping Het Groene Bos in Zeewolde tegen de komst van het 4,5 hectare grote ‘Zonnewoud’ in de kop van het Horsterwold zijn woensdag 22 december door de Raad van State afgewezen.

Het projectgebied van het Zonnewoud is voorzien op de rand van het bosgebied Horsterwold. Het bos zelf is ongeveer 3.700 hectare groot. Het zonnepark heeft een omvang van circa 7,6 hectare, waarvan Sunvest (ontwikkelaar van natuurlijke zonneparken) 4,6 zal gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen. De overige gronden zijn bestemd voor landschappelijke inpassing dan wel recreatieve doeleinden.

Minieme meerderheid
De gemeenteraad gaf donderdag 28 mei vorig jaar met de miniemst mogelijke meerderheid (tien voor, negen tegen) groen licht aan het project door middel van het verlenen van de vereiste vergunning. Camping Het Groene Bos vindt dat de gemeente daarbij onvoldoende rekening hield met de belangen van de camping. Een grootschalige energieopwekkingsinstallatie in de onmiddellijke nabijheid van de camping doet volgens de eigenaren ernstig afbreuk aan de belevingswaarde van de omgeving in het algemeen en van de directe omgeving in het bijzonder. Het zonnepark zou verder negatieve invloed hebben op de natuur en de natuurlijke uitstraling. Het Groene Bos vreest eveneens voor vermindering van het aantal campinggasten en dientengevolge voor minder omzet. Voorts werd erop gewezen dat het zonnepark het Natuur Netwerk Nederland (NNN) aantast en dat er ‘geen draagvlak’ voor de komst van het zonnepark is. De camping is er evenmin gelukkig mee dat er toekomstige recreatie bij het zonnepark ontstaat, evenals ‘bezoeken van educatieve aard’. Dit leidt volgens de bezwaarmakers ook nog eens tot parkeeroverlast.

Eerder wees de rechter de genoemde bezwaren af. Anders dan de rechter vindt de Raad van State dat de camping wel degelijk bezwaar mocht maken. Om deze reden beoordeelde de hoogste bestuursrechter de bezwaren daarom nogmaals. Hij kwam echter niet tot andere conclusies. Volgens de RvS blijft het boskarakter van het betreffende gebied ook na de komst van het ‘Zonnewoud’ voldoende behouden. Ook zal de belevingswaarde van de omgeving niet of nauwelijks veranderen, aangezien het projectgebied slechts op zeer beperkte schaal deel uitmaakt van het hele bosgebied Horsterwold. De RVS is van mening dat recreatie en het bezoeken van het zonnepark prima binnen het huidige bestemmingsplan passen.

Wijzigingsbevoegdheid
In het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2006’ is voor de gronden een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, waarmee onder bepaalde voorwaarden kan worden voorzien in de vestiging van medische, sociale, culturele, sportieve, verblijfs- en dagrecreatieve of educatieve voorzieningen. Naar het oordeel van de RvS heeft de gemeente bij de afweging van belang in redelijkheid een groter gewicht toegekend aan het algemeen belang dat gediend is met de komst van een zonnepark (waaronder de bijdrage daarvan aan het behalen van de doelstellingen van duurzame energie) dan aan het belang van de camping bij het behoud van de bestaande situatie.

‘Draagvlak’ speelt volgens de hoogste bestuursrechter geen enkele rol, omdat uit niets zou blijken dat dit een ‘harde beleidsmatige randvoorwaarde’ is. Volgens de RvS kan niet hard worden gemaakt dat het projectgebied onderdeel is van het NNN. Ook hoeft er niet te worden gevreesd voor parkeeroverlast.

Overlast
Het zonnepark moet voornamelijk in de aanlegfase en in de ontmantelingsfase bereikbaar zijn, en daarnaast alleen op beperkte schaal ten behoeve van het beheer en onderhoud. Het zonnepark wordt overdag vrij toegankelijk, hierdoor zal er inderdaad een toename zijn van het aantal bezoekers. Voor overlast hoeft echter niet te worden gevreesd, aangezien de bezoekers zich volgens de Ruimtelijke Onderbouwing vooral te voet of fietsend voortbewegen.

De camping werd op één punt in het gelijkgesteld: zij mocht bezwaar aantekenen tegen het verlenen van een vergunning. Het is hierom dat de gemeente Zeewolde het voor de behandeling betaalde griffiegeld (€ 541,) moet betalen.

Afbeelding