Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

‘Coupure Knardijk’ zorgt voor vlotte doorstroming van en naar Flevoland

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - Na een drukbezochte publieksdag zaterdag 27 augustus, waar maar liefst 600 bezoekers op afkwamen, werd donderdagmiddag 1 september het nieuwe kruispunt Ganzenweg-Knardijk officieel geopend. Ook werd de naam van de nieuwe verbindingswegen onthuld: ‘Coupure Knardijk’. Het kruispunt gaat op woensdag 7 september open voor het verkeer.

Weemoed

In opdracht van de provincie Flevoland kreeg Strukton Civiel Noord & Oost B.V. drie jaar geleden opdracht de bestaande turborotonde op het kruispunt Ganzenweg (N302), Harderwijk (N306) en Knardijk (N707) om te bouwen tot een ongelijkvloers kruispunt. Omdat er nog vele laatste werkzaamheden overblijven, was donderdagmiddag 1 september de laatste mogelijkheid letterlijk met elkaar stil te staan in ‘de bak’ onder het nieuwe viaduct. De eerste spreker zou mevrouw Van Hoof zijn geweest, die in 1963 als 10-jarig meisje na een lange reis vanuit de Betuwe voor het eerst naar de polder kwam. De betrokkene was donderdag echter ziek, waarna een schoonzoon de honneurs waarnam en voorlas wat er voor hem was opgeschreven. De vader van mevrouw Van Hoof had in 1963 op het standbeeld van Charlotte Dorothée Baronesse Van Pallandt uit 1960 gewezen: “Dat beeld zal veel voor ons betekenen. Het land zal vrucht dragen, je vader gaat daaraan meehelpen en daar is hij ongelooflijk trots op.” Elke keer als mevrouw Van Hoof en haar familie van het ‘oude land’ terugkwamen, stond daar het beeld van de vrouw met een mand op haar hoofd. “En altijd werd er dan gezegd: we zijn weer thuis.” Gelukkig had mevrouw Van Hoof de ‘wandbekleding’ met de basaltblokken al mogen zien en ze was ervan onder de indruk. “Het wordt prachtig! Maar toch denk ik nog vaak met weemoed terug aan het sluisje vroeger, dat voor ons de poort naar de polder was. Op zondagmiddag keken we dan op ons klapstoeltje naar de langskomende bootjes. Gelukkig maar dat het vertrouwde beeld op haar plaats blijft.”

Natuurvriendelijk

Ronald van der Valk, regiodirecteur van Strukton Civiel, presenteerde zich donderdagmiddag als ‘een trotse bouwer’. “Er is een uitstekende samenwerking geweest met zowel de provincie als de omwonenden, maar ook met het waterschap en Natuurmonumenten.” Volgens Van der Valk waren er twee speerpunten waar zijn bedrijf rekening mee had moeten houden: voorkoming verkeershinder en inpassing in omgeving. “Overal is goed over nagedacht. “Er is een ongelijkvloerse kruising gebouwd, waarbij er een doorgang door de dijk tot stand moest worden gebracht. Ook is er twee kilometer aan natuurvriendelijke oevers langs de Hoge Dwarsvaart gecreëerd. Daarbij was de verkeershinder wat ons betreft minimaal te noemen.” Ten slotte was Van der Valk heel blij dat er ‘ondanks corona’ nauwelijks vertraging in de bouw was geweest én dat het project binnen het afgesproken budget was gebleven. “Ook in de bouwvak hebben we nog hard doorgewerkt en we zijn zelfs twee maanden eerder klaar dan aanvankelijk gedacht. We zijn er nog niet, uiteindelijk zal alles medio oktober zijn gerealiseerd.”

Lelystad Airport

De laatste spreker donderdagmiddag was gedeputeerde Jan de Reus. “Bereikbaarheid staat hoog in ons vaandel en dankzij deze verbinding is Flevoland nog beter ontsloten”, zo meende de provinciale bestuurder. “Je kunt de provincie heel goed binnenkomen via de A6, de A27, de N50 bij Roggebot en nu dus ook veel beter vanaf Harderwijk.” Daar kan de provincie de komende jaren volgens De Reus haar vruchten nog van plukken. “Want we gaan ontzettend veel bouwen. Als het kabinet een beetje meewerkt 130.000 woningen.” De spreker vergat niet dat hij ook nog VVD-politicus was. “De ontsluiting is heel belangrijk voor het groot handelsverkeer dat straks Lelystad Airport moet bereiken. Want dat gaat gebeuren, voor alle duidelijkheid. Er hoeven nog maar twee dingen te worden opgelost: de aanvliegroute en de stikstofproblematiek, maar daar komen we uit.” Hierna mocht de gedeputeerde het bord met daarop de naam van het ‘kunstwerk’ onthullen: ‘Coupure Knardijk’ (een coupure is een functionele onderbreking van een dijk). “Het is niet alleen een technisch hoogstandje, het is ook een kunstwerk. De basaltblokken liggen onder het viaduct, maar zijn ook nog twaalf meter verlengd. Het symboliseert dat je dóór de dijk Flevoland binnenkomt.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding