Een bewoner bekijkt een kunstwerk via Virtual Reality
Een bewoner bekijkt een kunstwerk via Virtual Reality Foto: Daan Kooiman

Kunstmuseum M. brengt landschapskunst naar bewoners Coloriet de Sfinx

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Bewoners van Coloriet de Sfinx in Zeewolde gaan Flevolandse landschapskunst ervaren op de woonzorglocatie. Door een Virtual Reality-bril zien de bewoners de kunstwerken van dichtbij. De activiteit wordt verzorgd in samenwerking met Kunstmuseum M. uit Almere.

“Door materialen te voelen en de activiteiten van de week af te stemmen op het thema, wordt het een echte beleving. Met een getraind team begeleiden we de bewoners bij de activiteiten die allemaal zijn afgestemd met Coloriet”, vertelt organisator Paméla Menzo van Kunstmuseum M. 

Een bijzondere ervaring delen

“We zijn heel blij dat Coloriet de Sfinx een van de locaties is waar het project draait”, zegt Penny Pelster, welzijnscoach bij Coloriet de Sfinx. “Ook de bewoners kijken er enorm naar uit. Naast de bewoners nodigen we ook hun familie, de bezoekers van Coloriet Dagcentrum De Oase en cliënten uit de wijkzorg uit om een kijkje te nemen. Het is mooi om deze bijzondere ervaring zo met elkaar te kunnen delen.”

Van pilot naar groot project

“We hebben dit project vorig jaar bij andere zorgorganisaties als pilot gedraaid en dat was een groot succes. We kregen de vraag of we dit vaker deden en die wens deelden wij ook”, vertelt Paméla. “Ouderen die in een woonzorgcentrum wonen kunnen de landschapskunstwerken vaak niet zomaar bezoeken. Er moet veel omheen georganiseerd worden, of er is niet genoeg geld of mankracht. Het is zo mooi om hen wel de mogelijkheid te bieden om op een andere manier van de kunst te genieten. Daarom gaan we in 2023 en 2024 naar maar liefst tien zorglocaties, vijf van Coloriet, waarvan Coloriet de Sfinx één van de eersten is.”

Het project in Zeewolde duurt van 30 oktober tot en met 2 november. Zo krijgt elke bewoner de mogelijkheid om met een van de activiteiten mee te doen

Tastbare voorbeelden van de kunstwerken