Leonie Boven, voorzitter Raad van Bestuur St Jansdal.
Leonie Boven, voorzitter Raad van Bestuur St Jansdal. Foto: St Jansdal

“Grenzen van de zorg zijn bereikt, we moeten kijken naar alternatieven”

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - Er zijn grote veranderingen in de zorg. Er is minder geld en schaarste aan personeel, terwijl de vergrijzing toeslaat. Leonie Boven, voorzitter van de Raad van Bestuur van ziekenhuis St Jansdal, kwam hier dinsdagavond over vertellen in het LOZ-programma Zeewolde Kiest.

Verbouw ziekenhuizen

Leonie Boven, die die sinds juli 2018 lid van de Raad van Bestuur van ziekenhuis St Jansdal is en sinds februari van dit jaar zelfs voorzitter, ging allereerst in op de nieuw- en verbouw van de verschillende afdelingen van St Jansdal. “In Harderwijk worden nieuwe vleugels gebouwd”, vertelde ze in het LOZ- programma. “De klinische afdeling was er echter verouderd en ouderwets ook. Je had er nog zaaltjes waar meer mensen tegelijk liggen. Als dat voor één nachtje is, is dat niet zo erg. Als je echter heel ziek bent, wordt het een heel ander verhaal. Daarom is er nu een nieuwe vleugel met veel één-, maar ook twee- en vierpersoonskamers. Verder worden de oude klinische afdelingen in de andere vleugels helemaal gerenoveerd en aangepast aan de hedendaagse tijd.” In Lelystad heeft St Jansdal, zo ging Boven verder, met heel andere uitdagingen te maken. “Het ziekenhuis zit in een veel te groot pand, iets wat ook al het geval was in het oorspronkelijke ziekenhuis. Alle dingen die we doen, kunnen in een veel kleiner pand. Dat scheelt enorm in de kosten voor elektriciteit, verwarming en beveiliging.” Wel zei Boven blij te zijn met de locatie in de provinciehoofdstad. “Die is heel mooi gesitueerd in het centrum. We zijn samen met de gemeente aan het kijken het hele gebied verder te ontwikkelen naar een soort zorgcampus. Gezamenlijk willen we er zoveel mogelijk uithalen. Daarbij zitten we in een luxe positie, want we hebben er de ruimte. Het is echt een groot pand op een A-locatie.”

Schaarste mensen en middelen

Naast Harderwijk en Lelystad heeft St Jansdal nog een vestiging in Dronten. In het landelijke Integraal Zorgakkoord 2023, waarin de overheid met een groot aantal partijen afspraken maakte om de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden, werd Zeewolde echter niet genoemd als mogelijke (zorg)locatie. Volgens Boven had dit alles te maken met ‘schaarste in mensen en middelen’. “De komende dertig jaar zal dat er niet inzitten. We hebben de mensen daarvoor gewoon niet. Er is sprake van dubbele vergrijzing. Er komen naar verhouding steeds meer ouderen. Daarnaast wordt de werkzame populatie kleiner. De grenzen van de zorg zijn eigenlijk al bereikt. We zullen echt toe moeten naar een andere manier van kijken naar de zorg.” Digitale zorg zou hier volgens de bestuurder van St Jansdal een voorbeeld van kunnen zijn. “Met bloedprikken en het invullen van een lijst met tien vragen kunnen we dan al een heel eind komen. De dokter kijkt op afstand mee en mensen hoeven minder vaak fysiek naar het ziekenhuis. We hoeven dan minder zorg verlenen die niet nodig is.”

Gesprek voeren

Het is volgens Boven niet zo dat mensen in de toekomst geen zorg meer (kunnen) krijgen. Wel pleit ze ervoor dat er gesprekken worden gevoerd. “Welke zorg willen mensen nog hebben als ze 80 zijn, wat is dan belangrijk voor hen? Stel je bent dan nog heel actief en fietst bijvoorbeeld graag, dan is een eventuele operatie misschien nog wel op z’n plaats. Het kan ook zijn dat je iemand bent die lekker in z’n stoel gaat zitten met een goed boek en dat ook prima vindt. Vind je dan een eventuele operatie met alles erop en eraan ook nog zinvol? Dat kan maar zeer de vraag zijn! We zullen nooit iets opdringen en willen evenmin leidend of sturend zijn, maar het gesprek erover moet wel worden gevoerd. Niemand komt fris en fruitig van een ic-opname, dat moeten we onder ogen zien. Het is daarom goed te weten welke verwachtingen er over en weer zijn.”