Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

2023: Jaar van afscheid nemen en toch weer doorgaan voor burgemeester Gerrit Jan Gorter

· leestijd 2 minuten Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – Voor burgemeester Gerrit Jan Gorter was het in persoonlijk opzicht een pittig jaar. Nadat eerst zijn schoonvader overleed moest hij in juli afscheid nemen van zijn vrouw Hanneke. Z’n kinderen, familie én Zeewolde trokken hem er doorheen. “We hebben echt enórm veel reacties gehad. Dat heeft voor mij gevoeld als een ongelooflijk warme deken.” Er gebeurde nog veel meer in 2023. De burgervader kijkt terug, maar ook alvast vooruit naar het jubileumjaar van zijn gemeente, waarvan de eerste activiteit al plaatsvindt op dinsdag 2 januari. 

Veel gewandeld

Hanneke Gorter was al enige jaren ziek. “Dit jaar was het jaar van afscheid”, kijkt echtgenoot Gerrit Jan terug. “We zagen bepaalde dingen wel aankomen, want het ging in veel opzichten steeds minder. Toch ging het op het laatst nog sneller dan we verwachtten.” Hanneke overleed op 19 juli, midden in de zomerreces. “Natuurlijk moest ik toen allereerst tot mezelf komen”, vertelt Gorter over deze voor hem zo zware tijd. “Het scheelde dat er in die periode geen enkele avondvergadering was. Ik heb in die weken daardoor veel kunnen wandelen. Daarna ben ik toch weer snel aan de slag gegaan. Dat moest ik voor mezelf, voor m’n kinderen, maar ook voor m’n familie. Ze zeggen weleens dat je kracht naar kruis krijgt, maar zo heb ik dat ook ervaren. Ik ben niet iemand die thuis kan zitten en ik had het geluk een baan te hebben waarbij je veel dingen moet doen. Er waren zóveel mensen die me aanspraken en er even met me bij stilstonden. Dat heeft me zeker kracht gegeven. Ik kan echt zeggen dat Zeewolde me er mede doorheen heeft getrokken.”

Goede afspraken

2023 was voor Zeewolde het jaar van de heropening van het azc aan de Bosruiterweg. Gorter is er trots op hoe zijn gemeente ‘het weer flikte’, zoals een regionaal dagblad kopte. “Net als in 2015 hebben we het azc hier weer zonder noemenswaardige problemen kunnen neerzetten. En dat geheel conform de afspraken die we met de raad hadden gemaakt. Er staat nu een mooie gezins-azc van 600 mensen. En dat naast een arbeidsmigrantencomplex van intussen 1.200 personen. Als Zeewolde en als gemeenschap van Zeewolde hebben we dat goed gedaan.” Gorter verwacht niet dat mogelijk strenger beleid van het nieuwe kabinet gevolgen gaat hebben voor Zeewolde. “Wij hebben hier geen veiligelanders. Daar zou je in onze situatie met het andere complex erbij alleen maar last mee krijgen. Geen veiligelanders was voor ons een voorwaarde. Daar houden we het COA aan en het COA houdt zich daar ook aan.” 

Wisselingen

In college en gemeenteraad waren er het afgelopen jaar nogal wat veranderingen. Gorter knikt. “Winnie Prins nam vanwege gezondheidsredenen afscheid als wethouder en werd vervangen door Steven Scheffer. Heel triest was verder het overlijden van Yvonne van Bruggen van Actief Zeewolde. De periode van ongeneeslijk ziek blijken tot het overlijden duurde maar drie maanden. Daarnaast namen raadsleden afscheid omdat ze naar de Staten gingen of vanwege verhuizing. Wijzigingen zijn op zich jammer voor de continuïteit, het kan ook zijn dat er ervaring voor terugkomt.” Trots is de burgervader op de eerste ‘Beste Buur’-verkiezing (‘voor herhaling vatbaar’), de door het Fonds Windpark Zeewolde beschikbaar gestelde gelden voor de gemeenschap (‘daar kunnen leuke dingen mee worden gedaan’) en de eerste uitreiking van het jongerenlintje (‘gaan we bij het 40-jarig bestaan van Zeewolde zeker een vervolg aan geven en dan bijvoorbeeld ook met het jeugdlintje voor een basisscholier’). Iets langer staat Gorter stil bij de opvang vorig jaar van Oekraïense vluchtelingen. “Bijna alle volwassenen hebben inmiddels een baan gevonden. Het geeft ook aan hoe onze gemeenschap is. Bijna 20 procent van Zeewolde is van niet-Nederlandse afkomst. Polen alleen al zijn goed voor 5 procent. We hebben in Zeewolde te maken met mensen uit negentig verschillende landen. En dat gaat zonder grote problemen. Moet je eens naar andere gemeenten kijken met dit soort aantallen.”

Jubileum

In 2024 wordt het 40-jarig jubileum van de gemeente Zeewolde gevierd. “En daar gaan we een fantastisch feest van maken”, is Gorter hoop- en verwachtingsvol. “We beginnen al op 2 januari, de dag dat het veertig jaar geleden is dat gemeente gesticht werd op De Eemhof. We gaan die dag de vlag in top hangen. Gedurende het jaar zijn er allerlei activiteiten. Van Zeewolde kruist de buizen tot het Promsconcert en verder feesten voor jongeren, ouderen, pioniers, noem maar op! Veel om ons op te verheugen. In het najaar is er dan ook nog het jubileumgeschenk aan de bevolking.” Volgende fase Polderwijk, Oosterwold, Zeewolde met verschillende mogelijke locaties voor een kazerne, elektriciteitsleidingen boven gemeentelijk grondgebied, Trekkersveld IV, netcongestie, stikstof, Meermin, Open Haven, Gorter leest zelf het lijstje ‘gewone’ uitdagingen voor. “Allemaal belangrijke onderwerpen, maar we gaan in 2024 in ieder geval met elkaar een groot feest vieren.”