Afbeelding
Foto: Maxim van den Boogaard

Scheidend VVD-raadslid Martijn Wortman presenteert sfeerimpressie over woningbouw in G-gebied

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – Het tekort aan woningen in Zeewolde is een groot probleem, dat zal niemand zijn ontgaan. Als de gemeente niets doet blijft het voor jongeren enorm moeilijk om een eerste huis te vinden. Maar ook voor ouderen die nu wonen in een huis dat ze is ontgroeid, is er onvoldoende aanbod om door te stromen. De VVD in Zeewolde wil dat de gemeente daarop inspeelt en kwam daarom met een ontwerp. Martijn Wortman zag donderdagavond bij zijn afscheid als raadslid zijn kans schoon het idee van zijn fractie onder de aandacht van de rest van de raad te brengen. 

In samenwerking met Maxim van de Boogaard (student Bouwkunde aan Hogeschool Windesheim) maakte de VVD een sfeerimpressie van hoe het G-gebied (het ongebouwde bosgebied tussen de Spiekweg, Horsterweg en Dasselaarweg) eruit kán komen te zien. “Maxim heeft een prachtige impressie gemaakt van hoe een wijk kan ontstaan waarin het bosrijke karakter de sleutelrol speelt”, leidde Wortman de video van de sfeerimpressie in.

“Het bos in Zeewolde is een van de kenmerkende eigenschappen van ons dorp, en daar wil niemand aan tornen”, probeerde Wortman met name Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie te paaien. “Echter, het G-gebied is bij de ontwikkeling van Zeewolde ingetekend als een geschikte locatie voor woningbouw in de toekomst. Om die tijd te overbruggen, zijn er bomen geplant waarvan het hout wordt gebruikt voor de productie. Dat er veertig jaar later prettig wordt gewandeld in dit gebied, is mooi. Daarom stellen wij ook voor dat deze locatie het bosrijke karakter blijft behouden, zodat naast het efficiënt gebruik van de grond ook recreatie in dit gebied mogelijk blijft. We kiezen bewust niet voor een exact aantal woningen, maar willen met deze sfeerimpressie laten zien dat bos en wonen heel goed samen kan gaan.”

Het heeft volgens Wortman verschillende voordelen om dit gebied te benutten voor woningbouw. “Zo is de grond in het G-gebied al eigendom van de gemeente en dit scheelt dus flink in de kosten. Ga je bouwen op locaties waar de grond een andere eigenaar heeft, dan lopen de kosten flink in de papieren. Wij willen de inwoners behoeden voor die kosten. Daarnaast is het een groot voordeel voor ondernemers. Door ook in het G-gebied te bouwen, blijft het centrum zijn centrale ligging behouden, waarmee het centrum als ontmoetingsplek weer interessant kan worden.”

In de vergadering van donderdagavond besloot de gemeenteraad over een beheersverordening voor het G-gebied. Hiermee wilde de coalitie van Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie voorbereidingen treffen om van dit gebied een zogenoemd Ontmoetingsbos te maken. Dat plan kon wat Wortman en zijn VVD betreft in de ijskast. “Het college heeft bij de oordeelsvormende avond aangegeven dat dit niet gaat om de voorbereiding voor het Ontmoetingsbos. Het college vindt participatie heel belangrijk. Nu heeft de inwoner ook echt iets om uit te kiezen. Laten we het voorleggen aan de mensen in Zeewolde.” 

Wortman nam zoals gezegd donderdagavond afscheid van de gemeenteraad. Hij wist waarschijnlijk ook wel dat Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie een ruime meerderheid in de gemeenteraad hebben en dat deze partijen helemaal niet zitten te wachten op woningbouw in het G-gebied.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding