Afbeelding
Foto: Cilia Hoekman Fotografie

Unieke verhalen en beelden laten oude tijden herleven

· leestijd 2 minuten Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – Het jubileumfeest van veertig jaar Zeewolde zou volgens de stuurgroep Polderpioniers Zeewolde (PPZ) niet compleet zijn zonder stil te staan bij hoe Zeewolde ooit tot stand is gekomen. Door unieke verhalen en beelden te delen wil de groep vrijwilligers inwoners een inkijkje geven in de bijzondere tijd van toen, bekend als de pionierstijd.

Dit gebeurt momenteel al op de speciale Facebookpagina ‘Polder Pioniers Zeewolde’ en later dit jaar met verschillende activiteiten onder de noemer ‘All you need is Meet and Greet’, zoals een (reizende) expositie, een reünie voor de polderpioniers, podcasts gemaakt door jongeren, en een mobiele keet. Verbinding en ontmoeting staan hierbij centraal. Het credo van PPZ luidt dan ook: ‘Door ontmoeting scheppen wij een band tussen dorp en platteland, samen sterk.’

Zo veel te vertellen

Het initiatief voor de PPZ komt van Linda Knook, die in 1979 met haar ouders en zus in het buitengebied kwam wonen. “Er is zoveel te vertellen. Momenteel is er niets zichtbaar van de geschiedenis van Zeewolde: het ligt voor een groot deel opgeslagen in het Flevolands Archief. Hoe leuk is het om even met elkaar terug te kunnen kijken. De pioniers van toen zijn nu allemaal op leeftijd. Daarom is nu de tijd om dit te doen.”

Zij kreeg Helga Hoekman – Kuipers (beheert de facebookpagina) , Gerrit Wolthuis (voorzitter), Ingrid Klink en Douwe Monsma enthousiast om samen een stuurgroep te vormen. Samen met nog een aantal vrijwilligers wordt al maanden hard gewerkt om de activiteiten vorm te geven en te realiseren. Dat blijkt nog niet eenvoudig. Fondsen moeten worden aangesproken, verhalen en foto’s worden opgezocht, en materieel worden geregeld. Linda: “Wij zijn allemaal heel gemotiveerd om iets neer te zetten als ode aan de polderpioniers. Maar naast dat het veel tijd en energie kost, zijn het , in afwachting van de financiële ondersteuning, ook heel spannende tijden. De eerste gelden zijn inmiddels toegezegd. Maar het is nog niet toereikend.”

Opnieuw beleven

Voor hun activiteiten richt PPZ zich specifiek op de periode 1968–1987. Linda: “Dan praat je nog over pionieren. De polderpioniers van toen hebben namelijk aan de basis gestaan en dankzij hen is Zeewolde geworden wat het nu is.”
De pioniers woonden al in Zeewolde voor het dorp de naam Zeewolde kreeg. Zij waren veelal boer, maar ook jachtopziener, havenmeester, dierenarts en schoolmeester. PPZ wil laten zien wie deze mensen waren, in welke unieke omstandigheden zij samen met hun gezinnen hebben gewoond, geleefd en wat zij hebben meegemaakt. “Een ding is zeker, ze hadden elkaar nodig en dat zorgt voor verbinding en saamhorigheid. Een gemeenschap in opbouw en wording. Samen en voor elkaar. Het idee is om het verhaal uit de pioniersjaren samen opnieuw te vertellen en te laten beleven, zodat de huidige inwoners van Zeewolde nog meer verbinding krijgen met de unieke plek waar zij wonen.”

Expositie

De expositie, die tijdens de feestweek in juni wordt ingericht in de grote feesttent, wordt onderverdeeld in drie periodes: de ontginningsfase (1968-1979), de eerste bewoners (1979-1984) en de gemeentewording (1984 -1987). Naast beeldmateriaal komt er ook een show van oude, gereviseerde, landbouwmachines. In samenwerking met een lokaal standbouwbedrijf en de voormalig directeur van Landschapsbeheer Flevoland wordt de expositie professioneel opgezet.

Keet

Als typerend gebouw uit de pionierstijd, is het plan om in samenwerking met een mechanisatiebedrijf een mobiele ‘keet’ te maken. Voortgetrokken door een trekker, zal de keet bij verschillende jubileumactiviteiten komen te staan. In de keet komt een belevingstafel; een soort fotoboek waar je een kijkje kunt nemen in de geschiedenis van Zeewolde. Er wordt ook een film vertoond, gemaakt van al het binnengekomen beeldmateriaal, worden er pioniers geïnterviewd en zijn er plannen voor het maken van podcasts.

Na de feestweek verplaatst de inhoud van de belevingstafel, alsook de expositie, naar de FlevoMeer Bibliotheek waar het tot eind augustus is te zien. Daarna verhuist de expositie naar De Verbeelding. Op afspraak zal de keet hier ook komen te staan, waar het zal worden betrokken bij het scholierenproject Zeeën van tijd, opgezet door de cultuurmakelaar.

Oproep

De stuurgroep PPZ doet een oproep aan (oud)bewoners die mogelijk nog filmbeelden hebben uit de periode 1968-1987 en dit willen delen voor dit project. Om de activiteiten te bekostigen wordt een beroep gedaan op sponsoren. Belangstellenden die op een of andere manier willen bijdragen kunnen een e-mail sturen naar: polderpionierszeewolde@outlook.com. Vrijwilligers die een handje willen helpen bij het project kunnen zich aanmelden via www.zeewoldevoorelkaar.nl/contact