Afbeelding
Foto: Eigen foto

40 jaar gezondheidszorg in Zeewolde: Van pieper met achterwacht naar mobiele telefonie en huisartsenpost

· leestijd 2 minuten Algemeen Instagram

ZEEWOLDE - Op onze oproep aan inwoners om verhalen en anekdotes met ons te delen uit de afgelopen veertig jaar is al een aantal mooie reacties binnengekomen, zoals deze van Gerda Steijn.

In 1983-84 werden de eerste straten van Zeewolde aangelegd en de eerste huizen gebouwd. De Oostergo en Westergo waren aangelegd op een grote zandvlakte, met op de hoek Oostergo / Mazerhard een extra ruimte waar de tandarts en de huisarts hun praktijk konden houden.

Een spreekkamer met tafel en stoelen, een vaste telefoon en een pieper op zak, dat was alles wat er nodig was. Wel moest er altijd iemand bij de telefoon blijven omdat de dokter nog geen mobieltje had. Als de huisarts op visite was of een boodschap ging doen en er kwam een spoedgeval, dan moest hij “opgepiept” worden. Het is bijna niet meer voor te stellen: letterlijk een pieper in de broekzak en dan eerst een telefoon gaan zoeken en terugbellen naar de achterwacht/assistente/vrouw, om te horen wat er aan de hand was. De 24/7 paraatheid van de jaren tachtig.

Eerste gezondheidswerker

Een paar jaar eerder was dierenarts Henk Griesen al naar Zeewolde gekomen en in een soort stacaravan gestart op het Trekkersveld. Immers, in het buitengebied werd al volop “geboerd” voordat er nog maar één straat in de dorpskern van Zeewolde was aangelegd. Dus Griesen was eigenlijk de eerste gezondheidswerker, gevolgd door huisarts Henk Nijboer die ook op het Trekkersveld begon, en tandarts Wim Schipaanboord (mei 1984). Gelukkig kwam verloskundige Ria Thompson erbij om in Zeewolde de bevallingen te begeleiden. De jonge bevolking van Zeewolde groeide vlot: met regelmaat werd er een baby geboren en was ons dorp weer een inwoner rijker.
24/7 huisartsenzorg en tandartsenzorg bieden aan een kleine groep inwoners bleek ook in die tijd een behoorlijke klus. Dus toen Rien Steijn zich in 1984 bij Henk Nijboer aanbood als huisarts/invalkracht, nam deze dit met beide handen aan. Duidelijk toe aan een vakantie, vertrok Henk gelijk voor een week naar Texel.

Saamhorigheid

Het was een mooie pionierstijd in een klein “gezondheidscentrum”. De snelle opbouw van het dorp en de groei van een jonge bevolking met een groot saamhorigheidsgevoel, gaven een bijzondere sfeer in de gemeente en in de gezondheidszorg.

De bevolking groeide door en in 1986 vestigden ook de huisartsen Kroeze en Vunderink zich in het dorp. Elke huisarts had in of bij zijn huis een ruimte voor een praktijk. Een doktersassistente en een eigen apotheek per huisartsenpraktijk waren in die tijd ook noodzakelijk om het vak goed te kunnen uitoefenen

Diensten

Elke drie dagen vervulde het drietal de avond- en nachtdiensten. De ene dienst was de andere niet, maar het kwam voor dat de dienstdoende huisarts in een heel weekend slechts een paar patiënten hoefde te behandelen. In de zomer met een drukke Eemhof en andere recreanten, was de weekenddienst vaak een stuk voller.

In 1990 was er met 8000 inwoners ruimte voor een vierde huisarts en startte ook Steijn zijn eigen praktijk aan huis.

Huisartsenpost

Met de komst van de huisartsenpost in 2002 Harderwijk kunnen de diensten over een nog grotere groep huisartsen worden verdeeld. De patiënten vinden het niet altijd fijn om “helemaal naar Harderwijk” te moeten in een weekend, maar voor de huisartsen is de moderne tijd, van ongeveer 1 dienst per twee weken, een enorme verbetering ten opzichte van de 24/7 paraatheid van toen.

Inmiddels telt Zeewolde vier tandartsenpraktijken, negen huisartsenpraktijken en verschillende dierenartsenpraktijken.


Verhalen gezocht!

Heeft u ook een onvergetelijk moment, een bijzonder verhaal of een grappige anekdote meegemaakt in de afgelopen veertig jaar? Of kent u iemand die een indrukwekkende ervaring wil delen? Of het nu gaat om een historische gebeurtenis, een hartverwarmend initiatief, een bijzondere ontmoeting of een hilarisch voorval - wij willen het horen!

Stuur uw reactie (max 400 woorden en een foto) naar redactie@zeewolde-actueel.nl, Instagram of onze Facebookpagina en wie weet schittert uw bijdrage dit jaar in de Zeewolde Actueel!