Lang geleden....
Lang geleden.... Archieffoto: Erik Wallenburg

‘Zeewolde kruist de buizen’ weer op Koningsdag 2024

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – ‘Kruist de buizen’ mag in het jubileumjaar van de gemeente Zeewolde niet ontbreken. Op zaterdag 27 april (Koningsdag) wordt het knotsgekke, spectaculaire en niet te vergeten oergezellige evenement voor het eerst sinds 2006 weer van stal gehaald. Het is de bedoeling dat het dorp (‘Samen’) en het buitengebied (‘Sterk’) tussen 14.00 en 15.00 uur de buizen met elkaar gaan kruisen.

Bedenker van ‘Zeewolde kruist de buizen’ is Erik Wallenburg, wie anders zou je bijna zeggen. De eerste keer dat de spannende spelstrijd werd gehouden, was Koninginnedag 2000. Zeewolde-Noord (met de toenmalige Zeewolder Krant als sponsor) en Zeewolde-Zuid (sponsor: Zeewolde Aktueel – dat destijds nog met een ‘k’ werd geschreven) namen het destijds tegen elkaar op. Bedoeling was om zo snel mogelijk buizen aan elkaar te koppelen, onderweg hindernissen te nemen en zodoende een bepaalde afstand te overbruggen. In 2001 gooide de beruchte MKZ-crisis roet in het eten, maar Koninginnedag 2002 werd het evenement herhaald. Bij hun bezoek aan Zeewolde op zaterdag 29 april 2006 maakten ook koningin Beatrix en haar familie tussen de hagelbuien door kennis met het typisch Zeewolder gebeuren, al ging het toen om een sterk ingekort parcours.

IJsbaan

Bij de eerste uitvoeringen van ‘Zeewolde kruist de buizen’ werd de Horsterweg nog afgesloten, maar dat mag nu niet meer. De spelstrijd wordt daarom op de aanstaande Koningsdag gehouden rond de atletiekbaan in het hart van Zeewolde. De geasfalteerde ijsbaan is bijvoorbeeld een prima plek om de buizenstrijd tegen elkaar aan te gaan.

Het spel

De opdracht is om zo snel mogelijk plusminus 400 meter PVC-buizen met een lengte van 5 m en een diameter van 125 mm te koppelen en ook weer op te ruimen. Het traject bestaat uit diverse tracés, die elk voorzien zijn van enige hindernissen. Winnaar is het team dat als eerste alle tracés heeft afgewerkt.

Team Samen neemt het bij ‘Zeewolde kruist de buizen’ op tegen Team Sterk. Het eerste team bestaat uit zo’n honderd dorpsbewoners, het tweede uit even zovele inwoners van het buitengebied. De leden van het Team Samen dragen een turquoise (blauw) T-shirt, die van Team Sterk een groen T-shirt.

Hoofdcoaches

Team Samen heeft reeds een hoofdcoach, Nico van der Zwet. De betrokkene was een kwart eeuw geleden ook reeds hoofdcoach, hij weet dus als geen ander ‘hoe de buizen lopen’. Dorpsbewoners kunnen zich via Van der Zwet aanmelden voor het Team Samen: nico@vanderzwet.com.
Voor het Team Sterk wordt nog een ‘buitengebieder’ als hoofdcoach gezocht. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij Erik Wallenburg (erikwallenburg@gmail.com). Bij hem kunnen mogelijke deelnemers zich sowieso aanmelden (voor beide teams).

Scheidsrechters

Om alles in goede banen te leiden en te kijken of het allemaal eerlijk verloopt, staan er overal op het parcours scheidsrechters. Donderdagavond voorafgaand aan hun vergadering in het gemeentehuis wist Wallenburg hiervoor reeds enige gemeenteraadsleden te strikken.

Informatieavond

Donderdagavond 7 maart vindt er bij De Leeuw Snacks aan de Kerkstraat 17 een informatiebijeenkomst plaats over ‘Zeewolde kruist de buizen’. Belangstellenden zijn van harte welkom. Aanvang: 19.30 uur.

René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 6 mei, 12:00
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 6 mei, 11:53
Afbeelding
Tessa Schoots niet in de prijzen tijdens EK Taekwon-Do Sport 6 mei, 10:31