Afbeelding
Archieffoto

Zeewolde 40 jaar (deel 13): Zeewolde krijgt eigen brandweerkorps

· leestijd 1 minuut Algemeen

Begin jaren ’80 werd de brandweerzorg voor het gebied van de toekomstige gemeente Zeewolde verzorgd door de brandweer van het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders vanuit de post die was gevestigd in Almere-Haven. De brandweer Nijkerk verzorgde de uitrukken naar bungalowpark De Eemhof en de brandweer Harderwijk die naar Harderhaven en het recreatiepark Harderwold.

De eerste boeren van Zeewolde kwamen eind jaren ’70 in wat we nu het buitengebied noemen. Regelmatig werden daar oorlogsvondsten gedaan. Bij het onschadelijk maken ervan werd de brandweer nogal eens gevraagd stand-by te zijn. Uiteraard kon de brandweer ook worden opgeroepen voor meldingen van bedrijventerrein Trekkersveld en de RCN. Bosbranden konden eveneens moeten worden bestreden. Niet vreemd, in Zuidelijk Flevoland was immers het grootste aaneengesloten loofbos van het land te vinden.

Noodschool ’t Wold

Op maandag 31 augustus 1981 werd een houten noodschool aan de Dasselaarweg in gebruik genomen. De school kreeg de naam ’t Wold en werd officieel geopend op donderdag 21 januari 1982. In deze school werd het eerste brandweerkorps van Zeewolde opgeleid. De lessen hiervoor werden gegeven vanaf februari 1982 en verzorgd door Ben Dijkman, die zelf werkzaam was bij de brandweer Almere.

Op de foto de eerste groep Zeewolder brandweerlieden in opleiding. Staand, van links naar rechts: Henk Dekker (werkzaam op recreatiepark Harderwold), Godert de Leeuw (jachtopziener, woonachtig aan de Baardmeesweg op het Trekkersveld), Bram Schermer (melkveehouder aan de Lepelaarweg), Klaas van Dijk (melkveehouder aan de Schollevaarweg) en Kees Nobel (melkveehouder aan de Lepelaarweg). Gehurkt: Ben Dijkman (instructeur), Arend John (medewerker buitendienst RCN), Frans Adrichem (werkzaam bij Rijkswaterstaat) en Erik Wallenburg (hoofd horeca op de RCN).

Vooruitgeschoven posten

In mei 1983 werd Henk Dekker aangesteld als bevelvoerder in de rang van onderbrandmeester van het toekomstige brandweerkorps Zeewolde. Hij was werkzaam op Harderwold en woonde op dat moment nog met zijn vrouw Annie en twee zoontjes in Harderwijk. Februari 1984 behoorde hij tot de eerste groep ‘uitverkorenen’ die een sleutel kregen voor een huis aan het Flevoplein. Per 1 juli 1983 werd Jan Compagner vervolgens aangesteld als ondercommandant van het brandweerkorps in oprichting. Compagner woonde nog tot juni 1984 in Almere, maar was al wel werkzaam op het tijdelijke raadhuis aan de Dasselaarweg.

Op donderdag 1 december 1983 moesten de overige reeds genoemde heren op de brandweerkazerne in Almere hun examen afleggen. Alleen Godert de Leeuw was daar niet meer bij, hij was al na enkele maanden afgehaakt. Rond 11.30 uur kregen de mannen te horen dat zij allen waren geslaagd en zich gediplomeerd brandweerman mochten noemen. Officieel waren zij opgeleid tot brandwacht tweede klas om per 1 januari 1984 als vrijwilliger bij het in oprichting zijnde brandweerkorps aan de slag te gaan.

Feestelijk cadeau

Er was ook nog een groot gezamenlijk cadeau: een heuse brandweerwagen. Half negen ’s avonds arriveerde het blusvoertuig in de bekende witte romneyloods op het Trekkersveld in Zeewolde. Uitvoerig werd de wagen gedemonstreerd. Uiteraard gingen de heren er ook alvast even mee ‘spelen’ en dat zij daarbij zelf ook een beetje nat werden, vond niemand erg. Het zal voor zich spreken dat het daarna hoog tijd werd ook de inwendige mens van extra vocht te voorzien.

Bronnen: De Flevolander, Zeewolder Krant en ’25 jaar Brandweer Zeewolde’ (Jan Compagner).

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 14 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 16 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 16 uur geleden