"Een deel van 'Op zoek naar...' verscheen zelfs als stripverhaal!" Foto: Zeewolde Actueel

Brouwer over Proust: “Complex, maar mateloos boeiend!”

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE — Door slimme vooraankondiging vanuit Flevomeer Bibliotheek Zeewolde zal het weinigen zijn ontgaan: op vrijdag 18 november verzorgt Zeewoldenaar en boekenwurm Hans Brouwer een ‘interactieve rondreis’ door het werk van de Franse auteur en filosoof Marcel Proust. “Met opzet géén lezing in de gebruikelijke zin van het woord”, aldus Brouwer, “maar meer een rondgang-met-uitleg langs allerlei attributen, objecten en natuurlijk boeken die ik in de loop van jaren heb verzameld. Ik wil graag mét geïnteresseerden in gesprek; ik hoef niet zo nodig op de zeepkist…”

Hoe is het zo gekomen? Heeft Brouwer iets met de Franse taal? En waarom nu juist al die dingen rond deze Marcel Proust als ‘objets d’interesse’? “Je zou kunnen spreken van twee toevalligheden die me op dat spoor brachten”, begint Brouwer. “De eerste is het feit dat ik op de HBS een docent Frans had die over ‘de gave’ beschikte. Die man hád het gewoon, en wist z’n vak zo te brengen dat het bij mij een blijvende interesse in Frankrijk en de Franse taal wekte. Een tweede ‘toevalligheid’, als je daarvan mag spreken: even verderop woont een mevrouw wier opa leraar Frans was. Ze vroeg me eens of zijn boekenverzameling, inmiddels in haar bezit, misschien iets voor mij zou zijn. Het had waarde, maar ze hoefde er niet veel voor te hebben. Ik hapte toe, en zo is dat eigenlijk het begin van het hele verhaal geworden: mijn persoonlijke interesse in leven en werk van Marcel Proust.”

Proust werd wereldberoemd door zijn zevendelige romancyclus ‘Op zoek naar de verloren tijd’. Het staat bekend als grootse, maar ook taaie literatuur, geschreven vanuit het perspectief van de hogere klasse, met veel personages, en talloze grote en kleine intriges. “Kortom”, zegt Brouwer, “eigenlijk té complex om effectief samen te vatten. Moet je ook niet willen, maar interessante elementen eruit lichten, als het ware de zijpaden bewandelen, dát is juist zo interessant.” Brouwer vertelt enthousiast over de plaatsen in de romancyclus waar verwijzingen naar andere kunstvormen voorkomen, zoals muziek, schilderkunst, architectuur, etc. Zo speelt de stad Delft in een bepaalde verhaallijn een rol, en blijkt Proust een liefhebber van het werk van Vermeer. Logisch dus dat een reproductie van ‘Gezicht op Delft’ deel uitmaakt van de imposante verzameling van Brouwer. “Mét het verhaal erbij!” En dat is dan nog maar één van de zijpaden… 

Op 18 november is het precies 100 jaar geleden dat Marcel Proust overleed. Om 16.30 uur, het moment van overlijden, zal Brouwer dan met zijn gasten de rondreis door het werk van Proust starten. Iedereen die kunst, cultuur en literatuur een warm hart toedraagt is hartelijk welkom. Wie die vrijdag niet in de gelegenheid is kan diezelfde avond nog van 18.00 tot 19.30 uur of op zaterdag tijdens de openingstijden van de bibliotheek het werk komen bezichtigen. De toegang is gratis. Kaartjes zijn te reserveren via www.flevomeerbibliotheek.nl of bij de servicebalie tijdens openingstijden van de bibliotheek.