Rick Mook
Rick Mook Foto: Zeewolde Actueel

“Ieder mag eigen boodschap uit Paasverhaal Zeewolde halen”

· leestijd 2 minuten Cultuur Instagram

ZEEWOLDE – Op (goede) vrijdag 7 april beleeft Paasverhaal Zeewolde zijn tweede editie. In dit muzikale evenement op het Raadhuisplein wordt verteld over de laatste levensdagen van Jezus en de tijd die hij doorbracht met zijn vrienden. Initiatiefnemer Rick Mook is helemaal niet gelovig, maar vindt het fantastisch om te zien dat het (paas)verhaal ieder op eigen manier kan raken.

Rick Mook woont al 34 jaar in Zeewolde en werkte er aan diverse evenementen mee, zoals het Schommelfestijn, het Beachfestival, Beach Bios, Beleef Puur en de Nacht van Zeewolde. Zijn vrouw – katholiek opgevoed – zei hem een keer dat hij op tv eens naar The Passion moest kijken. “Dat leek mij helemaal niks”, windt Rick er geen doekjes om. “Wat moest ik met dat gelovige gedoe?” Tot Rick een keer min of meer toevallig bij een uitvoering van het TV-spektakel van KRO/NCRV bleef hangen, hij was meteen verkocht. “Een Engelstalig nummer werd in het Nederlands gezongen. Het was zó gaaf! Vanaf dat moment was ik verknocht aan The Passion, sterker nog, ik had echt zoiets van: dat moeten we in Zeewolde ook een keer gaan doen.” 

Een verrassende wending dus, al kreeg Rick wel iets uit te leggen aan zijn omgeving. “Ik heb niks met het geloof, althans ik wil er geen vlaggetje aan hangen. Ik weiger aan een geloof mee te doen, zolang mensen elkaar de hersens erom inslaan. Ik heb bij geloven wel m’n eigen gevoelens en die mag iedereen van mij hebben.” Rick werd helemaal gegrepen door het verhaal van Pasen. “Het is gewoon een hartstikke mooi verhaal. Er zit werkelijk alles in en dat is ook wat mij er zo in aanspreekt! Er zit een stukje passie in, maar ook liefde, moed, haat, afgunst en verraad komen voorbij. Alle aspecten van het leven komen aan de orde, van persoonlijke worstelingen tot rakende en ontroerende boodschappen en bovenal: er zit een stukje hoop op nieuw, ander leven in.” 

April 2022, het was net na corona, werd het Paasverhaal Zeewolde voor het eerst opgevoerd. Rick was de drijvende kracht achter het geheel. Hij was bij alle onderdelen van de organisatie betrokken. “Het mocht dan ’s avonds koud zijn, het werd een onvergetelijk gebeuren. De reacties en recensies waren zondermeer lovend te noemen. Iedereen vroeg om een herhaling. Vond ik ook, ik wilde er alleen meer mensen bijhalen om de taken ook wat beter te kunnen verdelen.” 

Bij de tweede editie van Paasverhaal Zeewolde zijn er enkele nieuwe acteurs bijgekomen, het koor groeide van negen naar 23 personen en de band van vijf naar acht. Ook het podium is straks twee keer zo groot. Ook dat heeft een reden. “We hebben één groot scherm in plaats van twee. Het was vorig jaar achteraan wat lastiger te zien. We verwachten meer mensen en daarom moet het nu voor iedereen goed te zien zijn.”

De boodschap van Paasverhaal Zeewolde 2023 is ‘Ik geloof’. “Dat kan met alles te maken hebben”, legt Rick uit. “De een gelooft in liefde, een ander in God, een derde in jou en een vierde in wat dan ook. Het gaat om een algemene term die je op heel veel manieren kan interpreteren. Je kunt in van alles geloven, zelfs als je zegt: ik geloof het wel.” 

Het eerste liedje vrijdagavond zal ‘I believe’ zijn. Rick: “Het is een pakkend nummer om mee te beginnen. De verteller sluit er ook mee af. Ieder mag er z’n eigen invulling aan geven.” En, o ja, Rick heeft zelf ook een kleine rol bij de opvoering. “Ik speel Barabbas, de moordenaar die in plaats van Jezus wordt vrijgelaten.” 

Paasverhaal Zeewolde, Raadhuisplein, vrijdag 7 april, 21.00 uur. Toegang: gratis.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding