Afbeelding
Foto: Verbeelding&CO

Open deuren: Tijd voor Kunst: cultuur voor iedereen!

· leestijd 1 minuut Cultuur Instagram

ZEEWOLDE — Al weer een jaar of vier houdt het kunstpaviljoen ‘De Verbeelding’ op zes zondagmiddagen per jaar open huis, van 15.00 tot 17.00 uur. Zeewolder (amateur)- kunstenaars vertonen dan letterlijk hun kunsten: beeldend, zingend, spelend, in principe kan en mag alles. “Het doel is ontmoeten en verbinden”, aldus de vier organiserende vrijwilligers, “laagdrempelig, vooral gemoedelijk, en natuurlijk voor jong en oud.” 

Petra, Gera, Samantha en Anneke vormen samen het enthousiaste kwartet dat het leuke idee gaande houdt. Ze pakten het over van Marina die het destijds op experimentele basis overeind zette. “Het bleek levensvatbaar, en het is erg leuk om te doen”, aldus de vier. Corona zorgde wel voor een flinke ‘deuk’ in de bezoekersaantallen. “Dat zag je overal in de culturele sector”, zegt Petra. “We keken er dus niet vreemd van op, maar je moet je daarna wel extra inspannen om het weer op peil te brengen. Dat is gelukt: we begroeten per keer zeker 100 mensen of meer, en daar zijn we blij mee.”

Jonge kunstenaars trekken

Samantha werd nog maar kort geleden gevraagd mee te doen, en niet zonder reden. “Je kunt natuurlijk wel van de daken schreeuwen dat het voor iedereen, jong en oud, is”, legt Gera uit, “maar in de praktijk zien we toch meer vijftig-plus dan vijftig-min, en dat willen we graag anders. Samantha bruist van de ideeën om jeugd en jongeren te betrekken bij deze kunstevenementen, en dan bedoelen we niet alleen de publiekskant, maar ook de kunstenaarskant. Jonge kunstenaars trekken jong publiek, dát is het idee.”

Van Zeewolde, voor Zeewolde

Door deze verschuiving in de invulling van de Open deuren-middagen laat het programma voor de komende tijd verrassende dingen zien, zoals bijvoorbeeld een DJ en workshops door De Kunstbende. Ook dorpskunstenaar en freelance illustrator Mark Veerman heeft zijn medewerking toegezegd. Met zijn bruisende veelkleurigheid kwam hij laatst in het nieuws omdat hij helemaal ‘losging’ op de saai-grijze elektriciteitskasten in het dorp. Die ondergingen een ware metamorfose… “Het streven is nu om op de Open deuren-zondagen voor elke leeftijdsgroep iets te bieden te hebben, ook voor de kleine kinderen. Het liefst zien we kunst van Zeewolder bodem, zodat we met recht kunnen zeggen: ván Zeewolde, voor Zeewolde.”

Uitnodiging

Talentvolle Zeewolder kunstenaars van alle leeftijden worden van harte uitgenodigd eens te komen praten. “Voor mensen die echt iets te bieden hebben, en natuurlijk de ambitie om dat verder uit te bouwen, kan het een prachtige opstap naar meer zijn“, besluit Petra. “De Verbeelding als podium voor je kunstenaarschap, het kán! We staan er, in de meest letterlijke zin, voor open.” 

Contact opnemen kan via pr@deverbeeldingzeewolde.nl. Nadere informatie over de zondagmiddagen waarop de Deuren Open zijn is te vinden op https://deverbeeldingzeewolde.nl/programma/open-deuren-tijd-voor-kunst-20/.