Foto: Eigen foto

Hannie Dekker publiceert dichtbundel ‘Geef je gedachten vleugels’

· leestijd 1 minuut Cultuur Instagram

ZEEWOLDE — Hannie Dekker - Stroosnijder is in Zeewolde geen onbekende. Al jaren verwoordt ze al schrijvend momenten die haar raken in het leven in al zijn facetten: natuur, liefde, verdriet en rouw. Ruim een half jaar geleden werd ze getroffen door een herseninfarct, en na een periode van revalidatie zegt ze zelf: “Ik ben weer aardig op de been.” Het bracht haar ertoe haar gedichten te delen met een groter publiek. Vrijdag 5 januari was het zover. 

Hannie is inmiddels 83, oogt heel vitaal, maar heeft al revaliderend wel hard voor die vitaliteit moeten werken. “Ik was een week of vijf echt uitgeschakeld”, vertelt ze, “maar ik had me voorgenomen om lopend het revalidatiecentrum te verlaten, en dat is gelukt. Natuurlijk moet je hulpmiddelen als rollator of stok niet laten staan als je ze nodig hebt. Verder tob ik nog wat met m’n gezichtsvermogen aan één kant, maar verder kun je zeggen dat ik weer helemaal zelfredzaam ben geworden, en daar ben ik heel blij mee.” 

Haar ziekte was niet zozeer de aanleiding om te gaan schrijven, want dat doet ze al zo’n veertig jaar. “Er staan maar een paar gedichten in de bundel die daarna zijn geschreven. Nee, het was meer de prikkel om ze bij elkaar te zetten, de chronologie op te zoeken, en er op die manier een leesbaar geheel van te maken.” Schrijf je op vaste momenten? “Oh nee, juist niet! Nee, het gaat altijd over iets bijzonders wat ik meemaak, wat me aanspreekt en aanspoort om erover te gaan schrijven. Soms maak je wéken niets bijzonders mee, en soms rollen de gebeurtenissen over elkaar heen. Zo gaat dat nu eenmaal.” Noem eens een voorbeeld? “Nou, lange tijd mooi en rustig weer, niets bijzonders, en dan opeens: storm! Dan is die jagende wind, met overal dwarrelende bladeren opeens onderwerp voor een gedicht.” Dat de aanleiding ook triest kan zijn bewijst het begin van haar schrijvend leven. “Een goede vriend overleed op jonge leeftijd. Dat grijpt aan, en je dan uiten, woorden geven aan je verdriet, dat kan heilzaam zijn. En het lezen van die woorden natuurlijk net zo goed…”


De bundel ‘Geef je gedachten vleugels’ is verkrijgbaar via de webwinkel van de uitgever: https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464896503, en verder bij de reguliere boekhandels.