Echtpaar Van 't Loo - Zwitselaar
Echtpaar Van 't Loo - Zwitselaar Foto: Zeewolde Actueel

Echtpaar Van ’t Loo 60 jaar getrouwd

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE — Woensdag 10 mei vierden Jan van ’t Loo en Margreeth van ’t Loo – Zwitselaar het heugelijke feit dat ze precies 60 jaar geleden in het huwelijksbootje stapten. Burgemeester Gerrit Jan Gorter kwam die ochtend zoals gebruikelijk namens het gemeentebestuur feliciteren en bracht, al even gebruikelijk, een fleurig boeket bloemen mee.

“U was tien jaar geleden ook bij ons”, vertelt Margreeth, refererend aan hun gouden bruiloftsfeest. Dat herinnerde de burgemeester zich nog goed, maar was toch verrast bij het zien van een prachtig fotoalbum naar aanleiding van dat feest, een geschenk van zoon, schoondochter en hun drie kleinkinderen. De foto in de krant ontbrak uiteraard niet. “Ah ja, kijk, mooi!”, reageerde hij, “en wat vliegt de tijd!”

Jan en Margreeth van ’t Loo gaven nadrukkelijk aan dat ze voor hun diamanten huwelijk geen cadeaus wilden, maar liever een gift aan de stichting Alzheimer Nederland. Dat heeft een reden. Jan kreeg al weer een aantal jaren geleden de diagnose ‘Alzheimer’, en daarom woont hij niet meer bij zijn Margreeth, maar in een eenpersoons zorgappartement van het complex Gizeh, onderdeel van zorgcentrum Coloriet. “De zorg is hier fantastisch, en ze zijn heel lief”, aldus Jan, maar…”, en Margreeth vult aan wat hij bedoelt. “Dat je uit elkaar bent, dat is het ergste. Ik woon gelukkig dichtbij, ik kan elke dag komen, en dat is fijn. Maar, ondanks dat je elkaar nog hebt, ben je elkaar ook een beetje kwijt, en dát is niet fijn. Gelukkig is Jan een ras-optimist. Hij was altijd al een Vrolijke Frans, en dat is hij eigenlijk nog steeds. Dat werkt natuurlijk in z’n voordeel.”

De familie Van ’t Loo viert het huwelijksjubileum ’s middags in kleine kring, met een High Tea in Grand Café ‘De Buren’. Dat is vanuit Gizeh praktisch om de hoek, en een vertrouwde plek voor Jan. In de achter hun liggende jaren waren Margreeth en Jan zeer actief in het Zeewolder verenigingsleven, en uit die kring zullen waarschijnlijk de naaste vrienden en kennissen de gelegenheid te baat nemen om het paar te komen feliciteren. Margreeth heeft er de kartonnen ‘collectebus’ voor het Alzheimerfonds al voor klaar staan. “Die vergeten we niet”, besluit ze.