‘Zeewolde kruist de buizen’ stond in het verleden altijd voor een fantastisch spektakel.
‘Zeewolde kruist de buizen’ stond in het verleden altijd voor een fantastisch spektakel. Foto: Erik Wallenburg

Jubileumfeest met, voor en door Zeewoldenaren

· leestijd 2 minuten Gemeente Instagram

ZEEWOLDE – Inwoners werden begin mei door burgemeester Gerrit Jan Gorter en wethouder Winnie Prins (financiën) opgeroepen om mee te denken om het programma voor het 40-jarig jubileum van Zeewolde volgend jaar feestelijk in te vullen. Gezien de leuke ideeën die al zijn binnengekomen en de vragen die er gesteld worden, is duidelijk dat het jubileumjaar leeft onder de mensen.

Een muziekavond met lokale muziekverenigingen en koren, een bestaand evenement zoals de tulpenroute combineren met een oud evenement als ‘Boer zoekt Burger’, een festijn bij de sluizen of een oud dorpsspel als ‘Zeewolde kruist de buizen’ nieuw leven inblazen. Het zijn zo maar een paar ideeën die al geopperd zijn om het jubileumjaar te kunnen vieren.

Voor het feest, dat een heel jaar duurt, mag iedereen initiatieven aanvoeren. Belangrijk is dat de initiatieven bijdragen aan een jubileumfeest voor, door én met Zeewoldenaren. Het verzoek daarbij is wel dat de ideeën ook al in grote lijnen wat uitgewerkt zijn. “Dat hoeft niet tot in de detail’, licht burgemeester Gerrit Jan Gorter toe. “Maar als je alleen maar aangeeft ‘ik wil een feest’ dan hebben we daar niet zo veel aan. We willen ook weten voor wie het feest moet zijn; voor jongeren of ouderen? En wanneer, van ‘s morgensvroeg tot ‘s avonds laat of alleen ‘s middags? Op welke locatie? Is er een tent of muziekinstallatie nodig? Dat soort informatie. We willen dat mensen er zelf mee aan de slag gaan en daarmee ook hun betrokkenheid laten zien.”

Als voorbeeld wordt het 25-jarig jubileumfeest in 2009 aangehaald. Gorter: “Toen hebben we voor elk wat wils gedaan; voor scholieren en ondernemers en op het gebied van sport, cultuur en kunst. Dat is allemaal uit een groep mensen ontstaan die een idee hadden en daarmee bezig zijn gegaan. Net als toen moet het nu ook echt vanuit de bevolking komen.”

Inwoners met een andere culturele achtergrond worden ook opgeroepen om ideeën aan te dragen. “We hebben negentig nationaliteiten in ons dorp. Wat zou het leuk zijn om bijvoorbeeld een grote proeverij te organiseren met hapjes en drankjes uit verschillende delen van de wereld, eventueel verder aangekleed met klederdracht of dans. Zo kan je dus een heel internationaal gebeuren neerzetten van, voor en met Zeewoldenaren. Maar nogmaals, de mensen moeten er zelf mee komen.”

Het jubileumfeest biedt volgens de burgemeester dus heel veel kansen en mogelijkheden om nieuwe activiteiten te organiseren maar ook oude te doen herleven. “Zoals bijvoorbeeld het Oogstfeest. Daar hoor ik mensen al jaren om roepen. Maar daar heb je wel mensen voor nodig. Alleen de gemeente dat laten doen kan niet.”

Ideeën insturen kan nog tot 1 juni a.s via info@zeewolde.nl ter attentie van Henk Bakker. “Aan de hand van de binnengekomen ideeën gaan we kijken welke we kunnen honoreren. Daarbij wordt ook gekeken naar de kosten. Het budget van €400.000 die de raad voor het feest uittrekt willen we met elkaar goed verdelen. Als we bijvoorbeeld activiteiten kunnen combineren scheelt dat in de kosten. Maar of dat kan is afhankelijk van de ideeën die binnenkomen.”

Op het moment dat een idee gehonoreerd wordt werkt de gemeente mee aan de vergunning. Er is een projectleider aangesteld die alles in goede banen zal leiden. “Hij zal de inwoners ook ondersteunen in het proces. Het is dus niet zo dat de initiatiefnemers alles zelf hoeven uit te zoeken.”

Voor het eind van het jaar wordt het uiteindelijke programma bekend gemaakt.


Met het vormen van het wapen van Zeewolde door 1000 basisschoolleerlingen bij het 25-jarig jubileum van Zeewolde in 2009 haalde Zeewolde het landelijke jeugdjournaal.   - Archieffoto Gemeente Zeewolde. Burgemeester Gorter: “Het zou leuk zijn om bij het komend jubileum ook met een feestelijke activiteit in het landelijke nieuws te komen.”


Door gekleurde borden boven het hoofd te houden vormden 1000 basisschoolleerlingen in 2009 het wapen van Zeewolde en het 25- jarig jubileum logo- Archieffoto Gemeente Zeewolde