Afbeelding
Eigen foto

Jonge tentoonstellingsmakers krijgen vrije hand in samenwerkingsproject

Ingezonden

ALMERE – ‘No time to despair’, dat is zowel titel als motto van de kunsttentoonstelling die initiatiefnemers Bijbels Museum, Kunstlinie Almere en NDSM FUSE Amsterdam samen gaan laten maken. Laten maken: de opdrachtgevers bieden ruimte aan jonge talentvolle curatoren om een groepstentoonstelling met hedendaagse kunst te maken over een hoopvolle toekomst, die nu nog niet zichtbaar is maar er wel kan komen. “Hoe verbeelden jonge mensen een hoopvolle toekomst? Geen tijd om te wanhopen. “

Veel jongvolwassenen hebben momenteel last van psychische klachten. Ze ervaren veel (prestatie-) druk en stress, maken zich zorgen over de toekomst van de aarde, hun economische situatie en hun ‘wooncarrière’. En op verschillende continenten woedt oorlog. De media berichten weinig over hoopvolle ontwikkelingen, die er ook zijn. Met de groepstentoonstelling No time to despair willen de initiatiefnemers zicht bieden op een betere, mens en aarde respecterende toekomst, in beeldende kunst en ‘social design’.

Kunstenaars zijn bij uitstek in staat om dát te verbeelden: een ander wereldbeeld dat nog niet met het oog zichtbaar is, maar er wel kan komen. Het is aan de jonge curatoren – geheel verantwoordelijk voor inhoud en productie van No time to despair – bezoekers nieuwe inzichten te geven over hoe we anders met elkaar kunnen samenleven. Ze hebben daarbij geen tijd om te wanhopen, de handen moeten uit de mouwen.

Initiatiefnemers

Het Bijbels Museum is een nomadisch museum dat samen met en bij partners tentoonstellingen maakt met hedendaagse kunst waarin zingeving centraal staat. De kunsthal van Kunstlinie maakt deel uit van het iconische cultuurcomplex in het hart van Almere, waarin ook drie theaterzalen zijn gevestigd. NDSM FUSE is een door kunstenaars gerunde presentatievloer voor hedendaagse kunst in de voormalige scheepsbouwloods op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord.

‘No time to despair’ zal te zien zijn vanaf februari 2025 in Kunstlinie Almere en vanaf augustus 2025 in NDSM Fuse.