Afbeelding
Eigen foto

Omroep Flevoland blikt terug op Urker zeeramp van 1868

Ingezonden

FLEVOLAND -  Omroep Flevoland zendt op zaterdag 11 mei een korte documentaire uit aan de hand van twee gedichten over de zeeramp van 1868, waarbij 26 Urker vissers om het leven kwamen. Met medewerking van de musicalschool Light Up uit Urk wordt het dramatische verhaal in beeld gebracht. Lokaal historicus Lucia de Vries en stadsdichter Bas Visscher vertellen het verhaal van Marretje Kamper en Klaas Koffeman. Een verhaal van (wan)hoop, geloof en liefde.

De zeeramp van 27 op 28 april 1868 ligt voor Urk al lang in het verleden. 26 Urker vissers komen in die nacht om het leven wanneer hun schuiten tijdens een storm omslaan op de Noordzee. Dertien vrouwen zijn daardoor in één klap weduwe en tientallen kinderen worden wees. Het eiland Urk wordt in diepe rouw gedompeld.

Gedicht bereikt koningshuis

Aan de hand van twee gedichten wordt teruggekeken naar dit rampjaar voor Urk. Een persoonlijk gedicht van de rouwende weduwe Marretje Kamper en een meeslepend gedicht van hulponderwijzer Klaas Koffeman, waarmee het eiland geld inzamelt voor de nabestaanden. Het laatste gedicht belandt zelfs in de paleizen van koning Willem III. De ramp raakte de koning diep, blijkt uit stukken die nu voor het eerst tevoorschijn zijn gekomen uit het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. 

Samen herdenken om niet te vergeten

Op zaterdag 11 mei staat Urk stil bij hun dorpsgenoten die de afgelopen eeuwen op zee zijn gebleven. Rond Hemelvaart wordt traditiegetrouw een herdenking bij het Vissersmonument gehouden. De indrukwekkende documentaire is 11 mei vanaf 08.00 uur de hele dag op tv te zien bij Omroep Flevoland.

Bekijk hier alvast de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=0cN6NEwmtlk

De documentaire is op 11 mei vanaf 08.00 uur ook te zien via dezelfde link.

Afbeelding
Afbeelding