Afbeelding
Foto: Eigen foto

Kas van ’t Loo blij dat GroenLinks terug is in Zeewolde

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE – Kas van ’t Loo stond nummer 7 op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Provinciale Staten. Te weinig om zelf een zetel te krijgen, maar Van ’t Loo is blij dat het GroenLinks-geluid weer enigszins terug is in Zeewolde. 

Veel voorkeurstemmen

Ook Kas van ’t Loo (25) was onder de indruk van wat er woensdag 15 maart gebeurde. “De democratie heeft gewonnen, want er was een hoge opkomst”, aldus de Zeewoldenaar die in het dagelijks leven docent ruimtelijke ordening en mobiliteit op Hogeschool Windesheim in Almere is. “Het is natuurlijk een unieke uitslag. Het hoge aantal stemmen voor de BBB geeft een legitieme stem aan de onvrede van veel mensen.” Over zijn eigen partij, GroenLinks, is Van ’t Loo tevreden. “We hebben een goede campagne gevoerd in Flevoland en waren zichtbaar in alle gemeentes. We blijven een van de grotere partijen in Flevoland, hoewel we natuurlijk om meer hadden gehoopt. Het is motiverend dat de Zeewolder kandidaten veel voorkeurstemmen hebben behaald.” Landelijk wonnen GroenLinks en PvdA gezamenlijk één zetel. Bedenkend dat GroenLinks in 2019 piekte bij de verkiezingen en nu niet hoefde in te leveren voor de Eerste Kamer, maakt Van ’t Loo hoopvol. “Het zou vooral fijn zijn dat partijen constructief met elkaar in gesprek gaan. De verkiezingsuitslag laat zien dat Nederland de kabinetsaanpak met betrekking tot stikstof niet zomaar accepteert. Ik hoop dat partijen beter gaan luisteren naar wat er speelt in het land. Dat klinkt misschien alsof er in eerste instantie vertraagd moet worden, maar ik weet ook dat als je mensen en organisaties betrekt en meeneemt, je uiteindelijk veel sneller kunt gaan.”

Vooruitstrevend geluid

Van ’t Loo vond het een groot gemis dat ‘het vooruitstrevende geluid’ van GroenLinks niet was te horen bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. Samen met Rien de Meij en Tim Westbroek hoopt hij hier verandering in aan te brengen. “De ambitie is om de komende drie jaar in contact met elkaar te blijven. Dit met als doel om in 2026 Zeewoldenaren weer de mogelijkheid te geven op GroenLinks te stemmen. Belangrijk hierbij is wel dat we ons team weten uit te breiden.”

Van ’t Loo ziet de klimaatcrisis als de grootste uitdaging van de huidige tijd. Volgens de jonge Zeewolder politicus is het zaak dat er de komende tijd ‘de juiste keuzes’ worden gemaakt. “Daarom steun ik GroenLinks. Deze campagnetijd heb ik veel geleerd. Voor nu is het doel om samen met Rien en Tim weer een GroenLinks-geluid te laten horen in Zeewolde.”