Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Lokale fracties bevragen college over de toekomst Groene Schuur

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE - De Groene Schuur verkeert in zwaar weer. Om het jongerencentrum een toekomst te bieden heeft het een financiële injectie nodig. De noodkreet vanuit het bestuur heeft geleid tot het stellen van vragen (conform art. 25 van het Reglement van Orde voor de raad 2023) aan het college van B en W door de locatie fracties D66, CU, CDA, Leefbaar Zeewolde en Actief Zeewolde. 

De fracties willen onder meer weten welke acties het college heeft ondernomen sinds de brandbrief van de Groene Schuur van het najaar van 2022 en of het college kan aangeven waarom de Groene Schuur nog geen (financiële) steun heeft gehad. Gevraagd wordt ook of het college bereid is (al dan niet gedeeltelijk) de Groene Schuur financieel tegemoet te komen en of  het mogelijk is om het huidige bestemmingsplan te wijzigen zodat de Groene Schuur meer ruimte krijgt voor bijvoorbeeld verhuur van het gebouw.

“Wij begrijpen en realiseren ons dat het college primair niet verantwoordelijk is voor het gebouw ‘de Groene Schuur’ en de exploitatie ervan”, geven de fracties aan. “In beginsel ligt de verantwoordelijkheid bij Stichting de Groene Schuur zelf. Wel vinden wij dat de gemeente zou moeten meedenken en creatief zijn, dit omdat de gemeente verantwoordelijkheid heeft voor de jongeren in Zeewolde. Voor het welzijn van de jongeren is een plek als de Groene Schuur immers van groot belang.”

Gezien de urgentie dringen de fracties er bij het college op aan om snel te reageren en duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van de Groene Schuur en welke stappen de gemeente zal nemen om dit belangrijke jongerencentrum te ondersteunen.

De volledige brief van de fracties is hier  te lezen.

Het bestuur van de Groene Schuur heeft herhaaldelijk financiële steun van de gemeente gevraagd, omdat het gebouw dringend onderhoud vereist. Als deze steun niet wordt verleend, bestaat het risico dat het centrum in januari moet sluiten. Een online petitie om de Groene Schuur te behouden heeft al meer dan 1660 handtekeningen opgeleverd.