Afbeelding
Foto: Voorbeeldfoto R Fatihov

JOVD Flevoland bezorgd over verhoogde druk Flevolands treinverkeer

· leestijd 1 minuut Politiek

FLEVOLAND - De Flevolandse afdeling van de JOVD (Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie) maakt zich ernstig zorgen omtrent de toenemende druk op het treinverkeer in Flevoland en de aangekondigde Hanzelijn-sluiting in 2027.  

“Wij hebben begrip voor de noodzaak van een snelheidsverhoging en de veiligheidsproblemen, maar het stilleggen van het treinverkeer voor meerdere maanden, achten wij onverstandig, gezien dit vooral jongeren en studenten zal raken”, aldus Luca van Egdom, Commissielid politiek, JOVD Flevoland.

In 2027 zal de Hanzelijn gedurende een aanzienlijke periode van drie tot vier maanden buiten gebruik zijn. “Dit om de maximumsnelheid van het treinverkeer te verhogen van 140 km/u naar 160 km/u en doordat er verdere veiligheidsproblemen blijken te zijn met de ondergrond: juist op de polderklei. Niet alleen de Hanzelijn wordt hierdoor geraakt, maar ook een deel van de Flevolijn. Deze ontwikkelingen geven allemaal redenen tot bezorgdheid”, bepleit Alicesun Koorenhof, voorzitter JOVDFlevoland. 

De jonge liberalen onderstrepen het belang van toekomstbestendig en efficiënt treinverkeer. Desalniettemin beschouwen zij de huidige plannen niet als de juiste oplossing. “Het stilleggen van een deel van het treinverkeer voor meerdere maanden zien wij als onverstandig en baart zorgen”, vertelt Luca van Egdom, lid van de JOVD Flevoland. Koorenhof voegt eraan toe: “Aan de bereikbaarheid van onze provincie willen we niet tornen. Juist jongeren en studenten zijn afhankelijk van het OV. Als wij maandenlang zonder vervoer zouden zitten, zou dat enorme gevolgen hebben. Daarom moet alles op alles worden gezet om Flevoland bereikbaar te houden.” 

De Flevolandse liberalen roepen ProRail op om onderzoek te doen naar een geleidelijke vernieuwing van het spoor. Zij pleiten ervoor om bijvoorbeeld te kijken naar mogelijkheden om een jaar eerder met de vernieuwing van het spoor te beginnen, waardoor het treinverkeer mogelijk niet maandenlang stilgelegd hoeft te worden.