Afbeelding
Foto: Robert Gramne

GroenLinks en PvdA steunen verduurzamingsplannen boeren: “Sta boerenmolens toe!”

Politiek

FLEVOLAND - Boeren en tuinders in Flevoland willen graag verduurzamen door zelf stroom op te wekken met boerenmolens. Dit kan het stroomnet ontlasten en hen helpen energieneutraal te worden. Helaas is het lastig voor boeren en tuinders in Flevoland om deze molens te plaatsen vanwege strenge regelgeving. Dat stellen GroenLinks en PvdA, afdeling Flevoland, in een persbericht. “Binnen de huidige regels kunnen boeren alleen een molen plaatsen binnen hun erfsingel. Vanwege de bomen rond de erven vangen deze molens niet veel wind. Bovendien is het risico op aanvaring met vogels en vleermuizen groot.”

GroenLinks en PvdA vinden dat de regels verruimd moeten worden, zodat boeren kunnen verduurzamen. “Veel boeren hebben al zonnepanelen, maar de zon schijnt niet altijd, daarom is windenergie een noodzakelijke aanvulling. Inmiddels hebben verschillende gemeenten en provincies in Nederland vergunningen verleend voor deze molens.”

LTO, die de wens van boeren en tuinders steunt, heeft onderzoek gedaan naar de benodigde hoeveelheid wind- en zonenergie om een bedrijf energieneutraal te maken. “Hierdoor kan maatwerk worden geleverd en hoeven er geen hoge molens kriskras door de polder worden geplaatst.”

GroenLinks en PvdA bieden vandaag in de Provinciale Statenvergadering een motie aan om boerenmolens buiten de erfsingels toe te staan onder voorwaarden. “Wij hopen op steun van de partijen die de belangen van boeren hoog hebben.”

René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 6 mei, 12:00
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 6 mei, 11:53
Afbeelding
Tessa Schoots niet in de prijzen tijdens EK Taekwon-Do Sport 6 mei, 10:31