Afbeelding
Foto: Ministerie van Defensie

Defensie: ‘Nog niet op alles een antwoord’

Politiek

Via een digitale informatiebijeenkomst op 16 januari over Ruimte voor Defensie gaf Defensie uitleg bij de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Daarin staat welke mogelijkheden Defensie onderzoekt om te bepalen wat de beste plek of manier voor Defensie is om te bouwen, oefenen of vliegen en de planning waarin dit plaatsvindt. 

Via de chat kwamen er tijdens de bijeenkomst vele honderden vragen binnen. Sommige vragen werden direct behandeld. “Maar er kwamen ook veel vragen binnen waar wij op dit moment nog geen antwoord op kunnen geven”, meldt het Team Programma Ruimte voor Defensie.

Defensie benadrukt dat veel vragen op dit moment te specifiek of inhoudelijk zijn om direct te beantwoorden, zoals vragen over exacte aantallen vliegbewegingen, projectplanningen, timing van activiteiten, of geluidsniveaus. “Op dit moment beperkt Defensie zich tot het aangeven van behoeften en het vergelijken van mogelijke alternatieven. De concrete uitwerking zal pas volgen nadat het Kabinet de voorkeurslocaties heeft vastgesteld, gebaseerd op het lopende milieu-effectonderzoek (plan MER).”

Tot en met 12 februari konden belanghebbenden een formele reactie (zienswijze) geven op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. De antwoorden op zienswijzen zullen door Defensie worden gepubliceerd in de Nota van Antwoord, die eind maart wordt verwacht, evenals via de website van Defensie en social media.

Gezien de impact van plannen van andere overheden op de leefomgeving, voert Defensie al overleg met andere rijksoverheden. “De beslissing over wat waar gaat gebeuren in Nederland ligt bij het Kabinet en wordt uitgewerkt in de landelijke Nota Ruimte.”

Provinciale bijeenkomsten

Defensie is van plan om dit voorjaar bijeenkomsten te organiseren in verschillende provincies, waarbij de eerste onderzoeksresultaten zullen worden gedeeld.

Informatie over de planning: Proces nationale beleidsvisie (NPRD) en tijdspad.

René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 6 mei, 12:00
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 6 mei, 11:53
Afbeelding
Tessa Schoots niet in de prijzen tijdens EK Taekwon-Do Sport 6 mei, 10:31