Afbeelding
Foto: Pixabay

D66 Zeewolde: ‘Sluit college wel of niet aan bij Schone Lucht Akkoord?’

· leestijd 2 minuten Politiek

ZEEWOLDE - De fractie van D66 wil van het college van B en W weten of zij wel of niet aansluit bij het Schone Lucht Akkoord (SLA). “Het college heeft op 5 april 2022 besloten aan dit akkoord deel te nemen”, meldt Sabur Samee namens de fractie. “Inmiddels is het 2024 en wij constateren dat de gemeente Zeewolde zich nog (steeds) niet bij dit akkoord heeft aangesloten.”

Het doel van het SLA is om gezamenlijk de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren: de ambitie is om daarmee 50% gezondheidswinst te bereiken in 2030 ten opzichte van 2016. Het SLA betekent dat mensen langer en gezonder en met meer kwaliteit leven.

Sabur Samee (D66): “In de raadsinformatiebrief van 5 april geeft uw college het volgende aan: “Als college vinden wij het belangrijk om deel te nemen aan het SLA. Wij vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de gezondheidsdoelstelling die het Rijk heeft geformuleerd. Een goede luchtkwaliteit wordt niet bepaald door een geografische gemeentegrens, maar juist door samenwerking met andere partijen zoals provincie en omliggende gemeente kunnen resultaten gerealiseerd worden.” 

“Op pagina 17 van het duurzaamheidskompas (visie duurzaamheid 2023-2030) wordt aangegeven dat pas na drie jaar kan worden bepaald of de gemeente Zeewolde zich aansluit bij het SLA, dit terwijl uw college op 30 november 2023 mondeling kenbaar heeft gemaakt het SLA binnenkort op te pakken. In verband met capaciteitsgebrek zou sprake zijn van vertraging, maar de uitvoering zou eraan komen.”

De fractie van D66 Zeewolde wil naar aanleiding van het voorgaande antwoord op de volgende vragen, conform artikel 25 RvO.

  • Is het college het met de fractie van D66 eens, dat de Raad onjuist is geïnformeerd, wanneer deze een schrijven ontvangt, dat het college van B&W heeft besloten deel te nemen aan het SLA, terwijl dit tot op heden niet is gebeurd?
  • Is het college van B&W van mening dat de op 30 november 2023 aangegeven vertraging in de uitvoering van het SLA, een tijdige melding aan de Raad is?
  • Is het college van B&W het met D66 eens dat tot op heden de deelname nog steeds niet is uitgevoerd en dat het rijkelijk laat is nu het bijna twee jaar geleden is nadat de Raad via de raadsinformatiebrief van 5 april 2022 is geïnformeerd over het besluit van uw college van B&W?
  • Is het college van B&W het met D66 eens dat de voornoemde raadsinformatiebrief omtrent de deelname aan het SLA, wellicht de Raad én de sympathisanten in de samenleving op het verkeerde been heeft gezet?
  • Aansluitend op bovenstaande vraag: zijn er gevallen bekend waarbij vragen over handhaving bij bijvoorbeeld houtstookoverlast zijn afgedaan door te verwijzen naar de (nog in ontwikkeling zijnde) uitvoering conform de adviezen van het SLA?
  • Kan het college van B&W aan de Raad uitleg geven waarom het ondertekenen van het SLA mankracht nodig heeft, zoals aan de Raad is medegedeeld op 30 november 2023?
  • Is het college het met D66 eens dat het niet wenselijk is om nog drie jaar te wachten met het ondertekenen en uitvoeren van het SLA? Dit mede gezien het feit dat gas steeds duurder wordt en men vaker kiest om gebruik te maken van houtkachels? Dit laatste leidt tot steeds meer rookoverlast c.q. luchtverontreiniging.
  • Is het college van B&W bereid niet langer te wachten met het ondertekenen en uitvoeren van het SLA en hierop dus dit jaar nog concrete actie(s) te ondernemen?
  • Zo niet, kan het college van B&W uitleggen wanneer de ondertekening en uitvoering wél plaats kan vinden?
  • Tot slot, vindt het college van B&W het nog steeds belangrijk om een bijdrage te leveren aan de gezondheidsdoelstelling die het Rijk heeft geformuleerd? Met andere woorden onderstreept het college nog steeds hetgeen is verwoord in de voornoemde raadsinformatiebrief?
René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 6 mei, 12:00
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 6 mei, 11:53
Afbeelding
Tessa Schoots niet in de prijzen tijdens EK Taekwon-Do Sport 6 mei, 10:31