Een nat pak hoort erbij.
Een nat pak hoort erbij. Foto: Eigen foto

Zeewolde fietst ‘m d’r weer in!

· leestijd 1 minuut Toerisme Instagram

ZEEWOLDE — In de coronaperiode kwamen in Zeewolde veel evenementen op losse schroeven te staan. Jaarlijkse gebeurtenissen “die er altijd waren” moesten worden uitgesteld, en van uitstel kwam niet zelden afstel. Ook het razend populaire ‘Fiets ‘m d’r in!’ ontkwam er niet aan, tot grote teleurstelling van de vele deelnemers en fans. Maar er is goed nieuws: op zaterdag 12 augustus 2023 is de RCN-jachthaven opnieuw het decor van deze natte fietswedstrijd, op een splinternieuwe baan.

Een jaar of twaalf geleden stopte producent René Stokvis met ‘Te land, ter zee en in de lucht’, in alle variëteiten. Omroep TROS die het programma uitzond nam het voor lief, maar Zeewoldenaar Gerrit Foppen gaf zich niet zomaar gewonnen. Maar liefst 28 afleveringen had hij meegedaan, en vaak heel succesvol. “Prachtige tijd!”, vertelt hij. “We kwamen overal, tot in Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland aan toe. Doodjammer dat het ophield, vond ik. Het begon te kriebelen, en uiteindelijk heb ik zelf zo’n baan nagemaakt. Die bood ik te huur aan, en ik trok er heel Nederland mee door. We hebben er veel Hollandse wateren mee gezien! Alles in eigen hand, een eigen bedrijfje, kan je wel zeggen.”


‘t Is nog een heel eind... - Eigen foto

Het Zeewolder evenementenbedrijfje floreerde, maar de baan verouderde na verloop van tijd. Meer tegenslag volgde, waaronder brand. “Dat was de druppel”, aldus Foppen. “Ik dacht: ik stop ermee, ik gooi alles weg.” Corona deed de rest, en even leek het erop dat ‘Fiets ‘m d’r in!’ definitief tot het verleden zou behoren. “Maar mensen bleven vragen hoe het er mee stond”, gaat Foppen verder, “en het begon opnieuw te kriebelen. Ik ben nu bezig met het bouwen van een nieuwe baan, en die gaat komende zomer ‘in première’. We hebben er zin in!”


“Hier gaat het gebeuren!” - Zeewolde Actueel

‘Fiets ‘m d’r in Zeewolde 2023’ wordt een echt familie-evenement, compleet met braderie. De RCN-haven is daarvoor de perfecte locatie, en havenmeester Foppen speelt als het ware een thuiswedstrijd. Natuurlijk wordt een eind fietsen op zo’n angstig smalle baan al een heel spektakel. Zo snel en droog mogelijk over die baan richting bel, dat is het idee. De klok is onverbiddelijk. “Maar”, zegt Foppen heel beslist, “de belangrijkste prijs is tóch de originaliteitsprijs. Alleen maar jakkeren naar die bel, dat heb je na verloop van tijd wel gezien. Veel leuker is om te zien met wat voor zelfbedacht vehikel dat uiteindelijk lukt.” Hij kan het weten, want hij won die prijs een indrukwekkend aantal keren.

De inschrijving voor ‘Fiets ‘m d’r in Zeewolde’ editie 2023 staat inmiddels open. Voor informatie of een inschrijfformulier kunnen creatieve fietsers terecht bij Gerrit Foppen: gerritfoppen@live.nl of 06 3404 6832. Geen (geschikte) fiets en je wilt toch meedoen? Dan kun je je melden bij Sebastian de Leeuw van De Leeuw Tweewielers aan de Stevinweg. Hij helpt belangeloos verder. Alles voor een geweldig zomerfestijn. Zeewolde heeft weer iets om naar vooruit te kijken. 

Op drie wielen naar de bel...