Afbeelding

Appels plukken in Flevoland voor de Voedselbanken. Wie helpt een handje?

· leestijd 2 minuten Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE – Binnenkort wordt in Flevoland en Noordoostpolder weer gestart met de appelpluk. Een groot deel van de geplukte appels komt terecht bij de Voedselbanken. 

Ook op de Sterappellaan en Bloesemlaan in Zeewolde gaat er voor dit doel geplukt worden. Maar liefst vijf fruittelers hebben zich aangemeld voor dit initiatief. De pluk wordt gedaan door vrijwilligers, waaronder ook een aantal vrijwilligers van voedselbank ‘De Kostmand’ Zeewolde zelf. Er wordt een grote opbrengst verwacht. “Totaal mikken we op zo’n 60.000 kg appels”, vertelt Arie Burggraaf, projectleider Groente & Fruitbrigade IJsselmuiden. “Dus alle voedselbanken, ook die in Zeewolde, kunnen tot en met december elke week het voedselpakket gezond aanvullen met deze appels.”

Gezond eten

Voor de voedselbanken is het wekelijks een hele puzzel om het voedselpakket voor de klant een gezonde inhoud te geven. Vaak krijgt een voedselbank overschotten van supermarkten. Hier zitten echter vaak ook producten bij die niet tot de schijf van vijf behoren, zoals chips, cola en energiedrankjes. “Toch is het belangrijk, ook voor voedselbankklanten, om zo gezond mogelijk te eten”, aldus Burggraaf. “Tegelijkertijd zie je dat de prijzen in de supermarkten voor gezond eten (groente, fruit) hoog zijn. Dat maakt het een hele toer om dit met een krap budget voor je gezin aan te schaffen.”

Het nodige gezonde fruit en groente is natuurlijk het beste te vinden bij de bron; de teler. Zo ontstond vorig jaar bij de voedselbank in Dronten het idee om appels te gaan plukken met vrijwilligers. “Het gaat dan om appels die vanwege een verkeerde kleur of afmeting blijven hangen en uiteindelijk op de grond vallen. Dat is natuurlijk zonde en verspilling van goed en gezond fruit.”

(Tekst loopt door onder de foto)

(Eigen foto)

In Dronten is door vrijwilligers vorig jaar op enkele zaterdagen, bij twee fruittelers, zo’n 15.000 kg appels geplukt. “Deze zijn verspreid over alle voedselbanken in de regio, waar men tot december de voedselpakketten kon vullen met gezond fruit. Dat beviel zo goed, dat besloten is om het dit jaar weer te gaan doen. En niet meer alleen in Dronten, maar nu ook in Zeewolde, Kraggenburg, Marknesse en omgeving waar veel fruit wordt geteeld. We kunnen straks bij totaal dertien fruittelers in de regio de appels komen plukken!”

Volgens Burggraaf reageert menig fruitteler enthousiast op dit initiatief. “Sommigen bieden zelfs aan om ook de kruisbestuivers te plukken, de fruitbomen die tussen de rijen in staan ten behoeve van de bestuiving. Door dit enthousiasme verwachten we veel meer appels te kunnen plukken dan vorig jaar en zo nog meer voedselbanken de komende maanden te kunnen voorzien van vers en gezond fruit.” 

Plukhulp gezocht

Om het vele rijpe fruit te kunnen plukken zijn vele handen nodig. “Veel plukkers van vorig jaar hebben zich weer aangemeld. Zij vonden het erg gezellig en waren enthousiast over de catering, die dit jaar ook weer geregeld gaat worden. Maar we kunnen zeker nog wel wat plukkers gebruiken!”

De plukdagen zijn op de zaterdagen in oktober, misschien ook de laatste zaterdag van september. Er wordt geplukt van 08.30 tot 15.30 uur. “Maar kan je alleen een dagdeel, dan is dat ook prima!”, laat Arie Burggraaf weten. “Je kunt individueel komen plukken of met een groep, bijvoorbeeld met je collega’s of met je vereniging. Vele handen maken licht werk én… er is genoeg te plukken!” 

Meer informatie of aanmelden kan telefonisch of via de app op nummer 06-38591055 en via de mail arie.burggraaf@groentefruitbrigade.nl