Samen zingen brengt de stemming erin.
Samen zingen brengt de stemming erin. Foto: Zeewolde Actueel

Acht jaar Odensehuis Zeewolde: “Altijd een vrolijke boel!”

· leestijd 2 minuten Zorg en Welzijn Instagram

ZEEWOLDE — Acht jaar jong alweer, en sindsdien een niet meer weg te denken onderdeel van Welzijn Zeewolde: Het Odensehuis. Donderdag 23 februari werd bij dat feit stilgestaan, en de gelegenheid natuurlijk te baat genomen om een feestje te bouwen. Een vrijwilliger liet zich ontvallen: “Denk nou niet dat het hier daarom even een vrolijke boel is; het is hier altíjd een vrolijke boel!”

Het begon allemaal in de Deense stad Odense, waar in 2001 een ambitieus plan concreet werd met het openen van een inloophuis voor mensen met geheugenproblemen en beginnende dementie. Al spoedig waaide het idee over, en ontstonden met name in buurlanden overkoepelende platforms om Odensehuizen te realiseren. Vanaf 2009 openden ook in Nederland steeds meer Odensehuizen hun deuren, en in 2015 was Zeewolde aan de beurt. Odensehuis Zeewolde profileert zich als een plek voor mensen met geheugenklachten waar zijzelf, hun mantelzorgers, familie en vrienden hartelijk welkom zijn, steun vinden en in een ‘huiskameromgeving’ ongedwongen van gedachten kunnen wisselen. 

Dat in zaal ‘Atlantis’ in De Meermin die donderdagmiddag een feestje aan de gang was viel niet te missen: slingers, ballonnen, een gezellig bloemetje op tafel, aan alles was gedacht. In afwachting van burgemeester Gerrit Jan Gorter, die zelden een (dorps-)feestje mist, werden gezamenlijk Hollandse evergreens gezongen. Het ging vrolijk ‘Van voor naar achter, van links naar rechts’ en ‘Varen, varen over de baren’ deed het ook prima. Tot de deur openging en vrijwilligerscoördinator Renate Vos - van Ittersum de burgemeester kwam introduceren. Hij bleek niet met lege handen te zijn gekomen, en enige vergelijking met Sinterklaas was wel op z’n plaats: in vol ornaat, cadeaus onder de arm en flink wat lekkers in de vorm van een feestelijke taart. Het eerste pakje bleek twee gevelborden met logo te bevatten die meteen voor het raam werden gezet, het tweede een stapel met de nieuwste versie van een informatieflyer met een pakkende slogan: “Als je hoofd even omloopt, loop je even naar binnen.” Zo gewoon is dat…


Hij kwam niet met lege handen... - Zeewolde Actueel

Burgemeester Gorter was zo goed niet of hij moest, na een korte speech-met-bloemen aan het adres van de aanwezige vrijwilligers, hoogstpersoonlijk de taart aansnijden. De grappen en grollen over zijn bedrevenheid daarin waren niet van de lucht, en de burgervader beaamde: “Ik doe dit inderdaad niet voor de eerste keer. Groot voordeel is dat je dan het mes mag aflikken…!”, en voegde meteen de daad bij het woord. Dat bracht uiteraard hilariteit alom. 


Hij kán het... - Zeewolde Actueel

Even meedoen aan een van de vele Odensehuis-activiteiten hoorde er natuurlijk ook bij. Onder leiding van vrijwilliger Jannie Smid werd het Levensloopspel gespeeld, waarbij allerlei ‘vragen over vroeger’ beantwoord moeten worden. “Wat is uw mooiste vakantieherinnering?”, kreeg burgemeester Gorter voorgelegd. Hij zat meteen op z’n praatstoel en vertelde geanimeerd over vakanties in Zuid-Frankrijk, waar hij vele aangename voetstappen heeft staan. 


De burgemeester denkt even na... Rechts van hem vrijwilliger Trivia Petrona. - Zeewolde Actueel

Het gezellige samenzijn was typerend voor wat het Odensehuis wil zijn. Bezoekers, mantelzorgers en vrijwilligers zitten door elkaar samen aan tafel, en wie wie of wat is doet er niet toe. Activiteiten voor ‘samen aan tafel’ doen het goed, maar ook wandel- en muziekmiddagen worden regelmatig georganiseerd. “Het Odensehuis Zeewolde is gevestigd op de eerste verdieping van De Meermin aan het Kerkplein”, aldus de nieuwe flyer, “en elke donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur bent u van harte welkom.” Loop even naar binnen, bij die vrolijke boel… 

Het nagelnieuwe gevelbord
Dat smaakt, bij koffie of thee.