Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Bestuur Toon Hermans Huis blijft strijdbaar op zoek naar sponsors

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - Het bestuur van het Toon Hermans Huis Zeewolde hoopt op support van de gemeente, het bedrijfsleven en inwoners. Zonder dat draagvlak houdt het op met het inloophuis voor mensen die met kanker te maken hebben of hebben gehad (en hun naaste familie), laten voorzitter Hans Nobel en medebestuurslid Giny van de Vate-Hoving er geen misverstand over bestaan. 

Corona was voor veel mensen een moeilijke tijd, maar het heropstarten van activiteiten erna was dat voor menig vereniging en organisatie eveneens. Inkomstendaling en stijging van prijzen kwamen daar door de inflatie nog eens bovenop. Het Toon Hermans Huis Zeewolde kan erover meepraten. Voorzitter Hans Nobel windt er geen doekjes om. “Alleen al aan vaste lasten als gas, licht, water en huur zijn we jaarlijks 7.500 euro kwijt”, rekent hij voor. “Er is dan niks extra mogelijk. Je kunt nog geen plantje kopen om onze ruimten wat extra gezellig te maken. Het is dat we veel creatieve workshops hebben, zodat we toch nog de mogelijkheid hebben het geheel wat meer aan te kleden.” Van de Vate nuanceert zelfs dit laatste. “We organiseren veel workshops en hebben daar ook ideeën genoeg voor. Het meest vervelende is daarom dat we elke keer moeten nadenken hoe we het geld dáárvoor weer bij elkaar moeten krijgen. Voor mij is het belangrijk dat er nu een stuk continuïteit komt. Dat betekent dat er elk jaar 10 tot 12.000 euro op tafel moet komen, dan hebben we ook iets te bieden.”

In december bestaat het Toon Hermans Huis Zeewolde 15 jaar. Het eerste pand was er een aan het Gildenveld, waarbij Irene de Rijk initiatiefneemster was. Op vrijdag 5 februari 2016, een dag na Wereldkankerdag, werd het huidige pand aan Mazerhard 37 betrokken. Dat had te maken met teruglopende subsidies. “En we kwamen giga veel goedkoper te zitten”, lacht Nobel als de bekende boer met kiespijn. De voorzitter wil echter geen kwaad woord over verhuurder Woonpalet horen. “Ze komen ons absoluut tegemoet en doen heel veel voor ons. We zitten echt niet in het duurste segment, maar hebben wel regelmatig met huurverhogingen te maken.” Het is niet zo dat er geen inkomsten tegenover staan. Maar dan praat Nobel vooral in de verleden tijd. “We kregen geld uit de Mont Ventoux-actie, de Roparun en Rabo ClubSupport. De serviceclubs hielpen ons eveneens, de Lions met de Haringparty en de Rotary met de Nieuwjaarsduik. Ook hadden we onze eigen wandeltocht, die elk jaar zorgde voor enige honderden euro’s. Tijdens de coronatijd was ons huis gesloten, daarna gingen we teren op wat we voor die tijd in kas hadden.” 

Eerder wees de gemeente Zeewolde een subsidieverzoek van het THHZ af, maar Nobel heeft de moed nog niet opgegeven. “Ambtenaren vertelden ons dat we niet in het beleid pasten, maar dat dat beleid zou veranderen en wij zouden op de hoogte worden gehouden. We moeten nog antwoord krijgen… We zouden zeker de bezwaarprocedure nog in kunnen gaan.” 

Van de Vate heeft haar hoop vooral gevestigd op bedrijven. “We zijn een ANBI-stichting. Dat betekent dat giften aftrekbaar zijn. Kleinere acties blijven altijd welkom. Onlangs kon de toren van Open Haven worden beklommen en schonk Puur Zeewolde ons de opbrengst.” Binnenkort doet Rob van Hoogdalem met zijn Robs Kaastour het THHZ aan. Van der Vate verheugt zich erop. “Rob verkoopt kazen voor tien euro per kilo. Hij rijdt langs alle inloophuizen in het land. Maar we hopen hiernaast ook inwoners bereid te vinden ons jaarlijks met 25 of 50 euro te ondersteunen. Elk tientje is welkom!” 

Meer informatie: www.hetvraaghuis.nl/toon-hermans-huis-zeewolde/ en www.robskaastour.nl/planning/