Afbeelding

Appels plukken voor de voedselbanken: Wie helpt mee?

Algemeen Instagram

FLEVOLAND - Voedselbanken streven elke week naar een gezond voedselpakket voor hun groeiende klantenbestand. Arie Burggraaf, bestuurslid Voedselbank Dronten, benadrukt het belang van gezonde voeding voor klanten, ondanks de hoge prijzen voor groenten en fruit in supermarkten.

In 2021 startte de voedselbank in Dronten een initiatief: vrijwilligers plukken appels die anders verloren gaan vanwege een verkeerde kleur of afmeting. “Dat is natuurlijk behoorlijk zonde en verspilling van goed en gezond fruit. Bovendien wil de appelteler deze appels er graag af hebben, dan is er een betere oogst volgend jaar. Er zelf afplukken is niet rendabel, omdat deze appels te weinig opleveren.”

Vorig jaar resulteerde deze actie in 70.000 kg geplukte appels bij 14 fruittelers, een waarde van €140.000! Dit fruit werd verdeeld over alle voedselbanken in de regio, waar men tot december de voedselpakketten kon vullen met gezond fruit.

“Door het enthousiasme van fruittelers verwachten we dit jaar nog meer te plukken. Daar hebben we wel meer hulp bij nodig. Naast individuele vrijwilligers doen we een speciale oproep aan bedrijven om mee te doen. Plukken is niet alleen nuttig, maar ook gezellig.”

De plukdagen zijn de laatste vrijdag van september, en meerdere dagen in oktober. Er wordt geplukt in de omgeving van Dronten en Zeewolde, van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom voor een dagdeel. Meld je aan en doe mee!

“Je kunt alleen komen of met een groep, met je collega’s van je werk, met je vereniging, enzovoorts. Vele handen maken licht werk en er is genoeg te plukken!”

Direct aanmelden kan via deze link.

Voor meer informatie: info@harderwijkseuitdaging.nl of op De Laatste Pluk - Harderwijkse Uitdaging