Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Indrukwekkende boekpresentatie ‘Lenny’ van Cees Steijger

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – Na ‘Crazy Horse’ (2019) heeft Cees Steijger zondagmiddag in De Verbeelding met ‘Lenny’ het tweede deel van zijn serie over boven het huidige grondgebied van Zeewolde neergestorte vliegtuigen gepresenteerd. Hij deed dit in aanwezigheid van familieleden van Leonard R. Werner (1915-1944), die op 20 november 1944 met zijn Mustang crashte boven het IJsselmeer.

Dik wolkendek

1st Lt. L.R. Werner keerde op die rampzalige novemberdag uit 1944 terug van een missie naar Koblenz, waar hij met de overige leden van zijn Fighter Group zoveel mogelijk schade had proberen aan te brengen aan troepenbewegingen van de Wehrmacht en willekeurige infrastructurele doelen. Het IJsselmeer naderend werd besloten van een hoogte van 4.300 meter te stijgen naar 8.300 meter. Dat gebeurde in gesloten formatie, maar wel door een dik wolkendek. En daar ging het mis. Werners Mustang kwam in botsing met die van collega 1st Lt D.L. Bennet. Beide toestellen stortten neer. Bennets toestel kwam in het water bij Strand Horst (Ermelo) terecht. De piloot zelf wist zich per parachute te redden en landde in het centrum van Harderwijk, waar hij krijgsgevangen werd gemaakt. De Mustang van Werner stortte in het IJsselmeer met de piloot nog aan boord. Hoewel het toestel na de drooglegging van Zuidelijk Flevoland in 1970 werd geborgen, werd het lichaam van Werner nooit gevonden. Hoogstwaarschijnlijk bevindt zich dat nog steeds op de bodem van het Wolderwijd.

Eerste exemplaren

De Zingende Dames gaven zondagmiddag acte de présence bij de boekpresentatie van ‘Lenny’ en zongen onder meer het indrukwekkende ‘Crossing the bar’, dat ook werd gezongen bij de herdenkingsdienst voor de vermiste vlieger in december 1945. Cees Steijger gaf hierna een mini-seminar over ‘Zeewolde in oorlogstijd’. Duidelijk werd dat de Zeewolder publicist nog lang niet uitgeschreven is. Aan de huidige Erkemederweg stortte op 13 mei 1943 een Short Stirling neer en in de nacht van 29 op 30 september 1943 aan de Baardmeesweg een Duitse Messerschmitt…

De eerste exemplaren van ‘Lenny’ waren zondagmiddag voor de speciaal uit Amerika overgekomen achterneef en -nichten van Werner en burgemeester Gerrit Jan Gorter. Achternicht Elaine Werner bedankte Steijger voor zijn minutieus geschreven boek en vertelde dat zij door hem heel veel nieuwe dingen over haar oudoom had gehoord. Nadat De Zingende Dames bij het Vliegersmonument aan de Kastanjelaan nog een lied hadden laten horen, blies Stein Docter namens Puur Zeewolde de Fietsroute Crashlocaties WOII nieuw leven in. Met het treintje van Puur konden de bezoekers ten slotte nog een ritje maken naar de markeringspaal aan de Ossenkampweg, waar de Mustang van Werner in 1970 was gevonden. Hier hieven de aldaar aanwezigen nog één keer het glas op het prachtige boek van Cees Steijger.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding