Populier
Populier Eigen foto

Zorgen over bomenkap in buitengebied Zeewolde

· leestijd 2 minuten Politiek

ZEEWOLDE - Bomen kappen omdat ze teveel water onttrekken aan de grond en het asfalt pijn doen? Het lijkt de omgekeerde wereld, maar volgens de werkgroep Zeewolde van de Flevolandse Partij voor de Dieren gebeurt het in Zeewolde.

Langs de Roerdompweg en Vogelweg staan 158 bomen op de nominatie om gekapt te worden en op drie andere locaties nog eens 1145. “Hier moet natuur wijken voor een menselijk probleem. Daar zijn wij tegen. Op de lange termijn dragen bomen juist bij aan de bodemkwaliteit, maar ze worden nu gekapt door de provincie. De verblijf- en paarplekken van de ruige dwergvleermuis worden op deze manier vernietigd.”

De fundering van onder andere de Roerdompweg en de Vogelweg bestaat uit een kleipakket onder de wegconstructie. “Dit is erg gevoelig voor krimpen en zwellen. In een droge zomer krimpt de fundering, in een natter seizoen zwelt het op. Hierdoor ontstaan scheuren. De zomers zullen steeds droger worden, waardoor de wegen hier ook onder zullen lijden.” Het kappen van deze bomen geeft volgens de werkgroep geen garantie op verbetering. “Zelfs in de ‘Notitie aanpak droogteschade langs wegen’ wordt dit niet zonneklaar”, licht werkgroeplid Froukje Hempenius toe. “Er wordt gesproken over ‘sterke aanwijzingen dat bomen de schadebeelden indirect veroorzaken…’ Sterke aanwijzingen? Indirect?”

Bodemdaling is een provinciaal probleem, stelt de werkgroep. “Dat niet mag uitmonden in symptoombestrijding, zoals het kappen van bomen. Dit is een kortetermijnoplossing, die het probleem op de lange termijn alleen maar erger maakt. Grond waarin planten groeien houdt beter water en voedingsstoffen vast. En koolstofdioxide, wat de klimaatopwarming tegengaat.”

De Zeewolder werkgroep ziet de volwassen inheemse bomen als een waardevol stuk natuur. “Ze zijn een ecosysteem op zich, met soms wel negentig insectensoorten die leven in en op de boom (1). Deze bomen zijn de verblijfplaats van zeven paartjes van de ruige dwergvleermuis en ook diverse vogels en marterachtigen zien deze bomen als hun thuis. Alle reden om deze bomen te behouden.”

Als het aan de Provincie Flevoland ligt, tevens de wegbeheerder van de Roerdompweg en de Vogelweg, worden de eerste rij bomen die langs een gedeelte van deze wegen staat gekapt. “Hiervoor heeft de provincie – als wegbeheerder – bij zichzelf - als vergunningverlener - een ontheffing aangevraagd van de Wet Natuurbescherming. Van de gemeente Zeewolde heeft de provincie geen kapvergunning nodig”, licht Froukje namens de werkgroep toe. “Daarmee lijkt, zonder een goede landschappelijke afweging, een groot aantal volgroeide bomen in het buitengebied verloren te gaan. Er worden (hopelijk echt) bomen herplant, maar deze sprieten kunnen onmogelijk de ecologische waarde van de huidige bomen evenaren.”

De provincie heeft volgens de werkgroep op papier de mond vol over het belang van bomen en karakteristieke beplanting. “De bomenkap staat hier haaks op.” Dat vinden ook Het Flevo-Landschap, Landschapsbeheer Flevoland en Natuurmonumenten die augustus vorig jaar gezamenlijk een brief schreven om de Provinciale Staten wakker te schudden. “Een ontheffing op de Wet Natuurbescherming zou een precedentwerking kunnen hebben om vanaf nu bij droogteschade bij wegen, altijd de bomen binnen 12 meter van de weg te kappen.” Werkgroep Zeewolde: “Als bezorgde inwoners doen wij een oproep om dit niet te laten gebeuren en naar lange termijnoplossingen te kijken.”

(1)Bron: edepot.wur.nl/288