Afbeelding
Voorbeeldfoto: Pixabay

JOVD Flevoland: “Ruimtegebruik? Voort wat, hoort wat!”

· leestijd 1 minuut Politiek

FLEVOLAND - De Flevolandse afdeling van de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) spreekt haar onvrede uit over de trend die zij bespeuren in de ruimtelijke ontwikkeling van Flevoland. Ze duiden op de munitieopslag en drone-vliegveld voor Defensie, trainingskamp van de KNVB, de projecten rondom windenergie, locaties voor het oefenen van noodlandingen en noodopvang van vluchtelingen. Volgens hen wordt de hulp van de provincie te vaak ingeroepen, zonder dat hier iets tegenover staat.

Voorzitter Alicesun Koorenhof zegt hierover: “Flevoland helpt waar het kan. Flevolanders zijn ook nuchtere mensen met de voeten in de klei, die voor elkaar klaarstaan. Maar die Flevolanders lezen enerzijds in het nieuws hoe onze provincie inspringt voor Defensie, de klimaatopgave en ga zo maar door, maar zien ook hoe de leefbaarheid van die polder onder druk staat.”

Dat ligt volgens de jonge liberalen aan zaken als het openbaar vervoer: “Het OV is jarenlang een ondergeschoven kindje geweest, en de komende jaren zullen we maandenlang qua treinverkeer op slot gaan. Dat heeft serieuze impact op het leven in de polder!”

“Tegelijkertijd zien we dat veel dorpen en steden voor een uitdaging staan: omdat al onze scholen, bibliotheken, sportgelegenheden et cetera veelal rond 1970 tot 1980 zijn gebouwd, storten deze na veertig, vijftig jaar soms letterlijk in”, vult secretaris Laurens Ribbers aan. “De gemeentes, die het al niet zo breed hebben door bezuinigingen, zijn hier zelf verantwoordelijk voor. Maar zij kunnen de lasten van meerdere nieuwe gebouwen tegelijkertijd niet dragen. Dat gaat om tientallen miljoenen.”

Polderfonds

Daarom stellen de jonge liberalen een ‘polderfonds’ voor. “Wij willen inspringen waar het Rijk uitdagingen heeft, maar dan verwachten wij dat terug.”

Koorenhof sluit af met een positieve noot: “Ook wij als JOVD’ers zijn trots op waar we wonen en vandaan komen. Het landschap, de mensen, ons verhaal. Maar voort wat hoort wat. We accepteren niet langer alleen de lasten. De polder leefbaar houden doen we door nu te investeren voor de komende jaren. Op het gebied van de samenleving, bereikbaarheid (OV, N50, IJmeerlijn) en woningbouw.

René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 6 mei, 12:00
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 6 mei, 11:53
Afbeelding
Tessa Schoots niet in de prijzen tijdens EK Taekwon-Do Sport 6 mei, 10:31