Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Gemeenteraad zwaait naar Eindhoven verhuizende Martijn Wortman uit

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Na anderhalf jaar nam Martijn Wortman donderdag 21 december officieel afscheid van de gemeenteraad van Zeewolde. Dat had alles te maken met zijn verhuizing onlangs naar Eindhoven. Burgemeester Gerrit Jan Gorter zette het vertrekkende VVD-raadslid nog één keer in het zonnetje, maar Wortman zelf had het laatste woord.

Indruk gemaakt

Als nog slechts 26-jarige jongeman maakte de geboren en getogen Zeewoldenaar Martijn Wortman maart 2022 zijn entree in de gemeenteraad. Vanaf juni van dit jaar was hij zelfs fractievoorzitter van zijn partij. “Je maakte indruk met je persoonlijke betoog bij de algemene beschouwingen en wist bij andere betogen, al dan niet met een kwinkslag, de goede snaar de raken”, prees Gorter het vertrekkende raadslid. De burgervader vroeg zich schertsend af of de gemeenteraad, het werk of zijn vriendin Wortmans ‘eerste liefde’ was. “Het antwoord mag nu duidelijk zijn, wij helaas niet. Het gezamenlijke huis in Eindhoven lonkt.” Had het de plaat poetsende raadslid bij zijn komst voor verjonging in de raad gezorgd, bij zijn vertrek was hij de veroorzaker van vergrijzing, kon Gorter het niet laten Wortman en zijn opvolger Hans de Groot tegelijk te plagen. “Dit dorp is fantastisch en heeft aan jongere generaties veel te bieden. Herken je je eigen quote?” Alle gekheid ging ten slotte toch op een stokje bij de eerste burger. “We gunnen Eindhoven een inwoner met passie voor lokaal bestuur.”

Niet meer aan de knoppen

Wortman zelf maakte snel duidelijk dat zijn vertrek niets met de gemeenteraad te maken had. “De spanning, het spel en de relevantie van de politiek zorgen ervoor dat dit werk absoluut niet verveelt”, stak hij van wal. Het afscheidnemende raadslid zei vooral veel geleerd te hebben van zijn eerste fractiegenoot Angela Huckriede (‘vlijmscherp en een enorme inspiratiebron’), maar ook prettig te hebben samengewerkt met haar opvolgster Rixt van Puffelen (‘bevlogen en vol frisse ideeën’). Wortman zei eveneens veel energie te hebben gekregen van het samen optrekken met de jonge raadsleden van de andere partijen en de vertegenwoordigers van de verdere oppositie. “Het blijft voor ons liberalen wennen om niet aan de knoppen te zitten”, sloeg de VVD’er de spijker nog één keer op de kop. Zijn ‘cadeautje’, de sfeerimpressie die hij samen met bouwkundestudent Maxim van den Boogaard gemaakt had van wat er in het G-gebied allemaal mogelijk zou zijn, werd door het grootste gedeelte van de raad voor kennisgeving aangenomen. Vreemd was dat niet, Wortman wist heel goed dat de coalitiepartijen Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie het betreffende gebied definitief de bestemming ‘bos’ wilden geven.

Afbeelding