Afbeelding
Archieffoto: Zeewolde Actueel

Wethouder stelt verhuizing Toon Hermans Huis naar De Meermin voor

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE - Het Toon Hermans Huis Zeewolde verkeert op financieel gebied in zeer zwaar weer. Volgens het bestuur van het inloophuis voor mensen met die met kanker te maken hebben of hebben gehad (en hun naasten) denkt de gemeente niet echt mee. Wethouder Erik van de Beld vindt juist van wel.

Volgens wethouder Erik van de Beld is het onjuist dat het bestuur van het Toon Hermans Huis Zeewolde verzoek om subsidie heeft gedaan. “Er is als zodanig geen verzoek geweest”, aldus de portefeuillehouder Sociaal domein. “Wel waren er in de maand februari gesprekken. Daarin heeft het bestuur aangegeven dat men het heel zwaar had. Wij hebben uitgesproken dat we het werk van de organisatie zeer waarderen. Ook hebben we gekeken naar mogelijke oplossingen.” Het Toon Hermans Huis zien als ‘Wmo-partner’ en dan overgaan tot het verlenen van subsidie is ‘op dit moment’ niet mogelijk, zo laat Van de Beld weten. “Omdat de gemeente daar geen beleid op heeft gemaakt. Dan zou er iets moeten veranderen. De gemeente heeft ervoor gekozen het jeugdwerk, de vrijwilligers en de mantelzorgers te ondersteunen en daar subsidie aan te koppelen. Het Toon Hermans Huis past op deze wijze niet in dat beleid.”

Van de Beld zegt het bestuur van het THHZ in overweging te hebben gegeven van het relatief dure pand aan het Mazerhard te verhuizen naar gemeenschapscentrum De Meermin. “De grootste kosten van het Toon Hermans Huis blijken in het pand te zitten. Kijk eens wat ze in de wintermaanden kwijt zijn aan gas, stroom, water en licht! In De Meermin kunnen ze voor een maatschappelijke prijs een plekje krijgen. Dan hoeven ze hun pand ook niet meer de hele week te verwarmen.”

De wethouder kan zich wel voorstellen dat bestuur en vrijwilligers van het Toon Hermans Huis gehecht zijn aan hun huidige locatie. “Maar als we toekomstgericht en toekomstbestendig willen zijn, moet er misschien wel gezocht worden naar andere vormen van samenwerking. Wij hebben het bestuur uitgenodigd mee te willen doen in de nieuwe Meermin en daarbij met ons mee te denken. Het Odensehuis en het Alzheimer Café doen dat ook al. Wij zien in ieder geval een heel mooie combinatie ontstaan. Het bestuur heeft ons verzoek meegenomen, maar we hebben daar nog niets over terug gehoord en ook geen ander verzoek meer gekregen.”